Kleine Staat in Maastricht is dit weekend éénrichtingsverkeer

In de Kleine Staat was het zaterdagmiddag rond 13.00 uur tamelijk rustig vergeleken met vorig weekend. © De Limburger

Maastricht -

De gemeente Maastricht richt dit weekend op voorhand de Kleine Staat in als voetgangersgebied met eenrichtingsverkeer. Beveiligers zien er op toe dat winkelend publiek de looproute volgt.

Sjak Planthof

De preventieve maatregel is genomen nadat de drukte van winkelend publiek afgelopen weekend zo groot werd in het winkelgebied rond Grote en Kleine Staat dat code oranje, en zondag zelfs code rood werd ingevoerd.

Lees ook: Drukte in de binnenstad: Maastricht schaalt op van code oranje naar code rood

Op zaterdag bestond het winkelend publiek voor 85 procent uit bezoekers uit Wallonië, aldus burgemeester Annemarie Penn-Te Strake. Ze heeft in een brief de gouverneur van de provincie Luik gevraagd om de inwoners van zijn provincie er nogmaals op te wijzen dat het maken van niet-noodzakelijke reizen naar Nederland wordt afgeraden.

Lees ook: Maastricht werd afgelopen weekend overspoeld door complete gezinnen uit Wallonië

De gemeente zegt te verwachten dat het heropenen van de winkels in België dit weekend wel een gunstig effect zal hebben op de drukte in het centrum van Maastricht. „Desondanks monitoren we constant, en passen onze aanpak aan op basis van die gegevens.”

Dit weekend zijn vier handhavers, vier beveiligers en 5 hospitality guides aanwezig in de binnenstad. Centrummanagement, de koepelorganisatie van ondernemers in de binnenstad, zet daarnaast twee beveiligers in die zich met name richten op de wachtrijen buiten winkels.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal