6814 nieuwe coronabesmettingen, vijfde dag op rij een stijging

Print
6814 nieuwe coronabesmettingen, vijfde dag op rij een stijging

Afbeelding: ANP

Het afgelopen etmaal zijn er 6814 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Zaterdag waren dat er nog 6577. Ook het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen nam toe.

Het is voor de vijfde dag op rij dat de besmettingen weer stijgen. Op 1 december - de dag dat de mondkapjes verplicht werden in alle publieke ruimten - raakten er nog 4055 mensen besmet. Sindsdien ging het aantal besmettingen alleen maar omhoog. Zondag is de stijging met 242 wel minder dan zaterdag. Toen steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen met 659.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 25. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken.

Sinds het begin van de uitbraak dit voorjaar zijn er 9662 mensen besmet geraakt en aan corona overleden. In die periode zijn meer dan 550.000 mensen in Nederland positief getest.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zondagtoegenomen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1641 coronapatiënten. Dat zijn er 39 meer dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met begin deze maand is het aantal opgenomen coronapatiënten nauwelijks afgenomen.

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 469 op de intensivecareafdelingen, 3 minder dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten in het afgelopen etmaal toe met 42 tot 1172. Door de aanhoudende drukte werden in het afgelopen etmaal 14 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie één ic-patiënt.

Persconferentie

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden komende dinsdag een persconferentie over de aanpak van het coronavirus. Vermoedelijk gaan zij dan in op de regels die tijdens de kerstdagen en oud en nieuw zullen gelden. OMT-lid Menno de Jong wijst erop dat de feestmaand december een maand is waarin het kouder wordt. ,,Virussen verspreiden zich dan over het algemeen makkelijker. Met dit aantal besmettingen en de geringe daling wordt het wel steeds moeilijker om te denken laten we lekker gaan versoepelen rond de kerst en oud en nieuw”, aldus het OMT-lid.

De Jong kan zich voorstellen dat het kerstdiner met wat meer eigen familie zou worden gevierd, maar voegt eraan toe dat het wel een risico blijft. ,,Bij elke samenkomst van mensen heb je kans op verspreiding van het virus.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu