Statenlid Vincken vertrekt definitief bij fractie Forum voor Democratie Limburg

Print
Statenlid Vincken vertrekt definitief bij fractie Forum voor Democratie Limburg

Afbeelding: Harry Heuts

Statenlid Nico Vincken stapt definitief uit de Limburgse fractie van Forum voor Democratie. Na een korte tijd van twijfel liet hij zondag weten niet langer lid te willen blijven.

Enkele dagen geleden gaf hij al aan af te wachten of Baudet het interne referendum zou winnen. Hij wilde alleen aanblijven als Baudet naar de achtergrond zou verdwijnen. Dat laatste blijkt niet het geval. „Ik heb gezegd: als Baudet de kar trekt, stap ik eruit, en dat doe ik nu”, zei Vincken zondag.

Lees ook: Forum voor Democratie in Limburg verbrokkelt, nu Thierry Baudet partijleider blijft

Dat betekent dat inmiddels vier mensen hebben laten weten uit de zevenkoppige Statenfractie van FVD te stappen. Naast Vincken zijn dat Marcel Thewissen, Hans Reuser en Bart Smeets. Twee andere Statenleden twijfelen volgens Vincken nog. Fractievoorzitter Simone Kerseboom liet eerder weten Baudet vooralsnog te blijven steunen en verdere ontwikkelingen af te wachten. Vorige week vrijdag liet de Limburgse FVD-gedeputeerde Ruud Burlet al weten uit de partij te stappen uit onvrede met gedrag en houding van Baudet.

Volgens Vincken overwegen de vier die hun lidmaatschap opzegden, een onafhankelijke Statenfractie op te zetten. Wel voeren de zeven Statenleden die eerst samen FVD vormden, maandagavond nog wat Vincken noemt „crisisberaad” over hoe verder. Ze willen volgens hem blijven samenwerken.

Lees ook: Scheuring Limburgse fractie Forum voor Democratie compleet: ‘Niet gekozen om in slecht geregisseerde soap te belanden’

„Als groep van vier blijven we in grote lijnen de standpunten van FVD verdedigen”, zei hij. „Alleen de houding van Baudet jegens corona volgen we niet. Baudet overdrijft door rond corona geen afstand te nemen van complotdenkers.”