‘Geen versoepelingen richting kerst door hoge besmettingscijfers’

Print
‘Geen versoepelingen richting kerst door hoge besmettingscijfers’

Premier Mark Rutte kwam zondag op de fiets aan bij het Catshuis voor een overleg met de ministers en deskundigen over de coronacrisis. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Ook tijdens kerst zal Nederland zich aan strenge coronamaatregelen moeten houden. Het aantal besmettingen is domweg te hoog om komende dinsdag grote versoepelingen aan te kondigen, zo valt te beluisteren in regeringskringen.

Hooguit mogen mensen tijdens het kerstdiner iets meer mensen ontvangen dan het maximum van drie gasten per dag dat nu is toegestaan. Zondag werd hier tijdens het informele overleg op het Catshuis over doorgepraat, maar tot conclusies leidde dit overleg niet. Pas op dinsdagmiddag worden knopen doorgehakt, waarna premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een persconferentie zullen geven.

Lees ook: Viroloog De Jong: beter niet versoepelen met kerst

Het kabinet had de verwachtingen afgelopen week al flink getemperd. ,,Mensen snappen heel goed dat met deze hoge cijfers weinig kan”, zei Rutte vrijdag nog. Ook OMT-leden toonden zich tegenover het AD sceptisch..

Doordat de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames dit weekend geen daling lieten zien is er geen aanleiding om opeens optimistisch te zijn, aldus een betrokkene. Het aantal gemelde besmettingen loopt de laatste dagen zelfs weer op. Vandaag werden er 6814 positieve coronatesten gemeld. De hoop was dat het aantal besmettingen nu rond de 3000 zou liggen.

Prognoses

Wel heeft het OMT op verzoek van het kabinet berekend wat het effect van eventuele versoepelingen zou kunnen zijn op de besmettingscijfers. Deze prognoses moeten het kabinet betere munitie geven om een afweging te maken tussen het beteugelen van het virus en tegemoetkoming van de drang naar feestdagen-als-vanouds. Zo zou de verruiming van het aantal gasten thuis - bijvoorbeeld van dagelijks drie naar zes buiten het eigen gezin - wel ‘binnen handbereik’ zijn. ,,Maar ook dat is niet zonder risico’s”, zegt een bron.

Ook is er gekeken wat het effect zou zijn van het al dan niet vergroten van groepsgroottes in bijvoorbeeld theaters, het beperkt openen van restaurants (de zogeheten ‘droge horeca’) en de mogelijke verlenging van de kerstvakantie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu