Handbalsters op rand van uitschakeling na tweede nederlaag op EK

Print
Handbalsters op rand van uitschakeling na tweede nederlaag op EK

Afbeelding: anp

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen -

Een vroege aftocht dreigt voor de Nederlandse handbalsters op het EK. De regerend wereldkampioen verloor ook de tweede groepswedstrijd op het toernooi in Denemarken. Na de pijnlijke nederlaag tegen Servië op zaterdag volgde nog geen 24 uur later verlies tegen Kroatië: 25-27.

Hongarije is dinsdag de derde tegenstander in de poule. Als Oranje dan wel wint, kan Oranje nog als derde eindigen in de groep en het EK vervolgen. Maar penibel is de situatie zonder meer.

Een preek van bondscoach Emmanuel Mayonnade was nodig om de ploeg weer op de rails te krijgen na de zeperd in het openingsduel met Servië. De Franse coach was boos en bedroefd, want zijn ploeg leverde in de tweede helft tegen een wanprestatie. Alles wat fout kon gaan, ging fout.

Toch was de scherpte zondag nog niet terug, want Kroatië begon beter aan het duel in de Sydbank Arena van Kolding en kwam met 4-1 voor. De Oost-Europese ploeg hield die voorsprong van drie doelpunten verschil lang vast. Het kwam vooral omdat Oranje in defensief opzicht te veel ruimte gaf. Tess Wester keepte goed, maar ze was niet tegen alle schoten bestand. Het hielp ook niet dat Danick Snelder in het eerste kwartier al twee keer met twee strafminuten uit het veld moest.

Onder aansporing van Kelly Dulfer, doorgaans rots in de branding in de dekking, kwam Oranje terug in de wedstrijd. Met drie treffers bracht ze haar ploeg langszij 11-11. Dankzij Snelder en Angela Malestein nam Nederland zelfs de leiding en bij rust was er een minimale voorsprong van 14-13.

Handbalsters op rand van uitschakeling na tweede nederlaag op EK
Larissa Nusser (links) helpt mee een Kroatische te stoppen. Foto: Hollandse Hoogte / ANP

In de tweede helft ontbrak nog steeds de schwung bij Oranje. Van vlotte aanvallen was geen sprake; het was werken voor elk doelpunt tegen een ploeg die goed weerstand bood en de kansen benutte. De Nederlandse ploeg -met Larissa Nusser, Inger Smits en Herma van Kreij als Limburgse inbreng- schoot te vaak krachteloos de bal op de paal, lat of tegen keepster Tea Pijevic. Topschutter Lois Abbingh werd ook te weinig in stelling gebracht.

Lees ook: Larissa Nusser wil belangrijk zijn voor Oranje tijdens EK handbal: ‘Het kan nu snel gaan’

Laura van der Heijden wakkerde in de laatste minuten nog even het vuur aan in de wereldkampioen, maar de Kroatische Larissa Kalaus gooide met haar negende treffer de hoop in duigen.

„Dit kost wel even tijd om te verwerken”, zegt aanvoerster Lois Abbingh over de nederlaag. „We hebben hard gevochten, maar maakten te veel fouten. We zijn erg teleurgesteld. We zullen moeten proberen om die laatste wedstrijd te winnen. Het is nu zaak om te resetten en de knop om te zetten.”

Handbalsters op rand van uitschakeling na tweede nederlaag op EK
Inger Smits (rechts) baalt na de nederlaag. Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu