Column: Als het lastig wordt, leunen we op de drie pijlers geloof, hoop en liefde

Print
Column: Als het lastig wordt, leunen we op de drie pijlers geloof, hoop en liefde

Afbeelding: De Limburger

Toen ik in het zuiden kwam wonen, had ik – behalve voor een toeristische bezichtiging – nog nooit een kerk vanbinnen gezien. Het katholieke geloof was één groot vraagteken. Mis, processie: ik had géén idee. Dat klinkt waarschijnlijk nogal wereldvreemd, maar ik ben opgegroeid in de Biblebelt, in een gemeente waar de SGP de verkiezingen wint. Waar op zondag niets mag en waar het woord van God klinkt als een felle onweersbui. De zin om een kerk binnen te stappen, je te verdiepen in het geloof, vergaat je dan al snel. Mijn ouders hadden er ook niks mee, wat heeft geleid tot een volledig atheïstische opvoeding waarin religie op geen enkele manier een rol speelde.

Eenmaal in het zuiden leerde ik snel bij. Althans, over de gebruiken en rituelen in de kerk. Ik kom er in­middels af en toe. Als er iemand is overleden, als vriendjes van de kids de communie doen én met kerst. Over bijbelzaken moet je me niks vragen, want daar snap ik nog steeds geen snars van, maar als ik in een mis zit (en de aanleiding niet verdrietig is) geniet ik op mijn manier: van de geur, de liederen en zang, en van alles wat er te zien is. Ik word er rustig.

Hoewel ik zelf niet gelovig ben, vind ik het wel een mooie gedachte dat zoveel mensen steun vinden in hun geloof. Zeker in het bizarre jaar dat achter ons ligt, komt het goed van pas dat je ergens op kunt terugvallen. En dat is precies wat de mensheid doet: als het lastig wordt, leunen we op de drie pijlers: geloof, hoop en liefde. De afgelopen weken werkten we aan drie magazines over die drie-eenheid. Vandaag trappen we af met de eerste: geloof.

Heb een mooi weekend!

Het nieuwste exemplaar van L-magazine lees je hier!

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu