Trouwe duif Sproet uit Swalmen heeft een aangeboren gps

Print
Trouwe duif Sproet uit Swalmen heeft een aangeboren gps

Duif Sproet. Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Swalmen -

Keurig poserend staat hier Sproet, de trouwe duif van Sandra Willems uit Swalmen. Hij woont al sinds 2008 bij haar. Waar zijn soortgenoten regelmatig uitvliegen voor een bruiloft, baby reveal party, herdenking of een uitvaartceremonie, blijft Sproet op zijn stek.

„Hij is al wat ouder en daarmee een makkelijkere prooi voor de roofvogels. Daarom ben ik ben heel zuinig op hem. Hij dankt zijn naam aan een klein zwart stipje op zijn snavel vlak onder zijn neusdop.”

Lees ook: Ook steur Pino laat zich prima aaien door baasje Finn uit Maastricht

Sproet is een bijzondere doffer (mannetje). Hij verhuisde al drie keer met Sandra mee, maar wist altijd weer zijn weg naar huis terug te vinden. Het was de opa van Sandra die de duiven­hobby in de familie introduceerde. En ook zij raakte verslingerd aan de post­duiven, vooral de witte die het symbool zijn van vrede, liefde, geluk en trouw. „Als je witte duiven loslaat, zo mooi.” Maar huur enkel getrainde postduiven, zegt ze. „Die hebben een aangeboren gps en vinden de weg terug naar hun hok. Sier­duiven hebben dat oriëntatie­vermogen niet. Die raken de weg kwijt en zullen uiteindelijk verhongeren en dat is juist niet waar de symboliek voor staat.”

In de rubriek Dierbaar in L-magazine stellen Limburgers hun huisdier voor. Meedoen? Mail dan naar l-magazine@delimburger.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu