Plots is het écht winter: KNMI waarschuwt voor mist en gladheid

Print
Plots is het écht winter: KNMI waarschuwt voor mist en gladheid

Afbeelding: ANP

Weggebruikers moeten dinsdag tijdens de ochtendspits in grote delen van het land rekening houden met gladheid. Ook in Limburg is kans op gladde wegen, waarschuwen KNMI en Weerplaza. Daarom is code geel afgegeven. Halverwege de ochtend verdwijnt de gladheid naar alle waarschijnlijkheid weer.

November was erg zacht: wereldwijd is het niet eerder zo warm geweest in de op een na laatste maand van het jaar. Maar daar komt langzaam maar zeker verandering in. ,,Het regent nu nog in het midden en noorden van het land, wat betekent dat het wegdek niet snel zal opdrogen. Maandagnacht klaart het op en zal het in het hele land droog zijn, maar het wegdek is dan nog nat als de temperatuur onder nul duikt. De temperatuur zakt naar 0 tot -3 graden. Natte wegen vriezen dan op en daardoor kan het verraderlijk glad worden”, aldus meteoroloog Jeroen Elferink van Weerplaza.

Plots is het écht winter: KNMI waarschuwt voor mist en gladheid
Het KNMI geeft code geel af voor een deel van het land. Foto: KNMI

Ellendige spits

En dat kan volgens Elferink nog wel eens voor wat ellende gaan zorgen in de spits. ,,Het wordt morgenochtend ook heel mistig. In combinatie met de gladheid zorgt dat vooral in het zuiden, midden en oosten van het land voor gevaar op de weg.”

Waar de mist en bewolking in de loop van de ochtend oplost, kan de temperatuur oplopen tot 4 tot 5 graden. Maar op plekken waar de mist hardnekkig is, zal de temperatuur maar net boven nul uitkomen. Behoorlijk koud voor begin december. Elferink: ,,Wie morgenochtend met de auto op pad gaat, zal voor vertrek waarschijnlijk moeite hebben met het krabben van de autoruiten. Omdat de auto’s nog nat zijn van de regen, ligt er een dubbele laag ijs op de ruit. Dat wordt dus flink krabben.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu