Limburg krijgt nieuwe universitaire opleidingen

Print
Limburg krijgt nieuwe universitaire opleidingen

De Universiteit Maastricht (UM) gaat samenwerken met de Radboud Universiteit in Nijmegen. Er komen onder andere twee nieuwe masteropleidingen op de UM-campus in Venlo. Afbeelding: Stefan Koopmans

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Maastricht / Itteren -

Er komen nieuwe universitaire opleidingen in Limburg. Twee masters - biotechnologie en technische natuurkunde -, één MBA-opleiding in de zorg en na- en bijscholingsopleidingen voor leraren.

De studies worden nu ontwikkeld door de Universiteit Maastricht (UM) en de Radboud Universiteit in Nijmegen, die hiermee nog verder gaan samenwerken. De twee masters worden gevestigd op de UM-campus in Venlo. „Daar zijn al opleidingen in de bèta wetenschappen”, laat een woordvoerster van de UM weten. Dat zijn studies op het gebied van gezondheid, voeding en ondernemen. Biotechnologie en technische natuurkunde komen daar bij. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het inhoudelijke deel van die twee opleidingen. Vermoedelijk kunnen studenten er in september 2022 starten.

Behoefte

Waar de MBA voor zorgprofessionals zijn deuren opent, is nog onzeker. „We kunnen elk moment van start gaan, maar waar is nog niet duidelijk. Er blijkt een grote behoefte te zijn aan mensen in de zorg die kunnen leidinggeven. We hebben al een aantal MBA programma’s in andere vakgebieden, dus die expertise kunnen wij al inzetten”, licht de UM-woordvoerster toe.

Onderwijs

Hoewel de Radboud Universiteit een academische pabo heeft, is die er in Limburg niet. „Wel bestaat grote behoefte in Midden- en Zuid-Limburg aan meer academische opleidingen binnen het onderwijs. Wellicht komt er een dependance van Radboud bij ons in Maastricht. Maar het gaat vooral om na- en bijscholingsopleidingen”, zegt de woordvoerster. De start hiervan is nog niet duidelijk omdat nog gewerkt wordt aan de samenstelling van de studie. Het is straks wel goed mogelijk dat docenten en hoogleraren zowel in Nijmegen, als in Venlo en Maastricht les geven.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu