Duitse politie valt opnieuw binnen in klooster Nederlandse ‘sekteprofeet’

Print
Duitse politie valt opnieuw binnen in klooster Nederlandse ‘sekteprofeet’

Duitse agenten bij het voormalige klooster in Goch waar de omstreden Orde der Transformanten is gehuisvest. Afbeelding: Guido Schulmann/dpa/AD

In het onderzoek naar de Nederlandse ‘sekteleider’ die in oktober werd opgepakt in het Duitse Goch, vlak over de grens bij Bergen, heeft de politie maandag opnieuw huiszoekingen uitgevoerd.

Ze vonden plaats in het voormalige klooster waar de omstreden Orde der Transformanten is gehuisvest. Bij de invallen zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) computers en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Lees ook: Duitsers hadden kloostersekte al jaren in het vizier om misstanden

Doel van de politieactie, die omstreeks 07.45 uur begon en zo’n vier uur duurde, was het verzamelen van meer bewijsmateriaal. Daarbij werd ook een speurhond ingezet. ,,We moeten ophelderen of er een hiërarchische structuur geldt in deze geloofsgemeenschap, of er regels of gedragsrichtlijnen zijn die werden gehanteerd wanneer een lid van de Orde ze overtrad of zich anders gedroeg. Hiervoor moeten we veel getuigen ondervragen’’, verklaarde hoofdofficier van justitie Günter Neifer tegenover Duitse media.

Zelfbenoemde ‘profeet’

De zelfbenoemde ‘profeet’ Robert B. (58) die de Orde der Transformanten leidt, zit sinds 21 oktober vast op verdenking van tien ernstige gevallen van seksueel misbruik van kinderen in het Brabantse Hoeven, twee verkrachtingen in Goch, vrijheidsberoving van een ander sektelid en het toebrengen van lichamelijk letsel aan weer een ander lid. De tien misbruikgevallen vonden tussen 2006 tot 2008 plaats, de twee verkrachtingen in 2019 en de vrijheidsberoving en het toebrengen van lichamelijk letsel in 2020.

Lees ook: Weer Nederlandse sekteleider vast in Duitsland: ‘Wrede Wilri’ plaste over zijn slachtoffers

De verdenkingen tegen de Nederlander, die al jaren spoorloos was, hebben zich de afgelopen anderhalve maand geconcretiseerd, verklaarde het OM onlangs tegen het AD. De Duitse politie werkt volgens haar nauw samen met de Nederlandse autoriteiten.

Opgesloten

De politie viel het voormalige klooster in oktober binnen omdat er een 25-jarige vrouw tegen haar zin zou worden vastgehouden. Deze vrouw, Emma genaamd, werd weggehaald uit het klooster en is onder gebracht op een veilige plek. Ze is de dochter van de vrouw die het restaurant en de zalen in het complex exploiteert. Emma regelde de evenementen. Ze zou lange tijd opgesloten hebben gezeten en justitie ziet dat als zware vrijheidsberoving.

Een geheime liefdesaffaire van de 25-jarige vrouw leidde tot de arrestatie van de Nederlandse ‘profeet’. Volgens de Orde was Emma de vrouw van de 58-jarige voorganger van de Orde en ging zij vreemd.

In het voormalige klooster in Goch wonen ruim vijftig ‘transformanten’.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu