India en WHO onderzoeken mysterieuze ziekte met zware metalen in bloed, één dode

Print
India en WHO onderzoeken mysterieuze ziekte met zware metalen in bloed, één dode

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Een team van medische experts van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is onderweg naar de zuidelijke Indiase staat Andhra Pradesh om een mysterieuze ziekte te onderzoeken. Die is zaterdag uitgebroken.

Honderden mensen werden met klachten als misselijkheid, pijn en epileptische aanvallen in het ziekenhuis opgenomen. Een 45-jarige man bezweek aan de nog onbekende aandoening.

Uit voorlopig onderzoek zou blijken dat er grote hoeveelheden lood, nikkel en andere zware metalen in het bloed van de patiënten voorkomt, zei een parlementariër uit de staat tegen de BBC. De patiënten zijn niet besmet met het coronavirus en water- of luchtvervuiling zouden evenmin de oorzaak zijn.

Massahysterie

Tot nu toe werden vijfhonderd mensen met de aandoening opgenomen in het ziekenhuis, van wie er driehonderd snel weer naar huis konden. ,,Sommige mensen zeggen dat het massahysterie is, maar dat is het niet”, zei een ziekenhuisarts in Eluru. De symptomen zijn volgens hem echt, „maar we kunnen nog niet diagnosticeren wat de oorzaak is”.

Een agent zegt dat hij meer dan twee uur half buiten bewustzijn was door de ziekte. ,,Volgens mijn collega’s riep ik iets en stortte ik toen op de grond.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu