Ruzie kan renovatie van Binnenhof half miljard euro extra kosten

Print
Ruzie kan renovatie van Binnenhof half miljard euro extra kosten

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Het kabinet ligt op ramkoers met de Tweede Kamer over de renovatie van het Binnenhof. Kamervoorzitter Arib wil niet dat het parlement verhuist naar een tijdelijk pand. Als zij haar zin krijgt, kan de renovatie een half miljard euro duurder uitvallen, zo waarschuwt het kabinet.

Een ‘koude oorlog’: zo noemt een Haagse ingewijde het conflict tussen staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Deze twee hoofdrolspelers voeren achter de schermen een felle strijd over de renovatie van het Binnenhof in Den Haag.

Lees ook: Tweede Kamerleden zijn huiverig om te verhuizen naar tijdelijk pand: ‘We moeten gaan lunchen in blokjes van twintig minuten’

De renovatie is hoognodig, omdat het complex al jaren niet brandveilig is. In 2015 werd besloten dat het complete Binnenhof in één keer grondig wordt aangepakt. Voor 5,5 jaar moeten alle bewoners van het Binnenhof - waaronder de Tweede en Eerste Kamer - verkassen naar panden in de omgeving.

Krappe gangen

Ruzie kan renovatie van Binnenhof half miljard euro extra kosten
In oktober gaf staatssecretaris Knops een rondleiding door het nog te betrekken tijdelijke pand van de Tweede Kamer. Foto: ANP

De verhuizing van de Tweede Kamer staat gepland voor komende zomer. Een kantoorkolos in de buurt van het station in Den Haag is voor 161 miljoen euro vertimmerd tot tijdelijk parlement. Maar verschillende partijen in de Kamer - onder aanvoering van Arib - zien de verhuizing niet zitten.

Zij vrezen dat ze hun werk niet goed kunnen doen in het hoge kantoorgebouw, met veel krappe gangen en kleine kantoren. Deze week zou de Kamer moeten besluiten of de verhuizing komende zomer doorgaat, maar een debat daarover is uitgesteld. Tot woede van Knops, die het parlement oproept om zo snel mogelijk groen licht te geven.

100 procent duurder

Op verzoek van de Kamer heeft Knops laten uitzoeken of het mogelijk is om de renovatie van het Binnenhof in etappes uit te voeren, zodat de Kamer niet hoeft te verhuizen. Volgens onderzoeksbureau VPR Consultants kan de hele renovatie dan 40 tot 100 procent duurder uitpakken. ,,Dat zal eerder richting de 100 procent gaan dan de 40 procent’’, melden de onderzoekers.

Als de kosten inderdaad verdubbelen, zou de renovatie meer dan een miljard euro gaan kosten. De onderzoekers waarschuwen ook dat het gevaarlijk kan zijn om de Kamer te laten vergaderen in een bouwput. ,,Bouwplaatsen zijn anno 2020 een risico in het voorbereiden van terroristische aanslagen.’’

Op 17 december - de laatste dag voor het kerstreces - moet de Kamer debatteren over de verhuizing. Als er dan geen besluit valt, dreigt in ieder geval een jaar uitstel. De kosten daarvan zijn 20 tot 30 miljoen euro.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu