Chirurgen waarschuwen: Gebruik geen mes als je pit avocado verwijdert

Print
Chirurgen waarschuwen: Gebruik geen mes als je pit avocado verwijdert

Zo dus niet, waarschuwen plastisch chirurgen. Afbeelding: AD/Shutterstock

Door de populariteit van de avocado zien Nederlandse plastisch chirurgen een toenemend aantal patiënten met ‘avocadoletsel’. Het is de hoogste tijd voor een waarschuwing op de verpakking, vinden ze.

Het gaat zó mis. Thuiskoks houden de helft van een avocado in hun handpalm en steken zichzelf als ze per ongeluk uitschieten met het mes. Zo’n steekwond gaat vaak gepaard met een zenuwbeschadiging. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar ziet een toenemend aantal mensen in het OLVG in Amsterdam, waar zij werkt. ,,Sinds een jaar of twee, het begin van de avocadohype, zien we bijna wekelijks patiënten met letsel aan hun hand.’’ Concrete cijfers voor Nederland zijn er niet, maar veel plastisch chirurgen zien meerdere gevallen per week in hun praktijk.

Hoog tijd voor een waarschuwing, vinden de chirurgen, juist omdat de populariteit van de avocado alleen maar stijgt: de World Avocado Organization zei eind oktober nog dat de avocadoconsumptie in Europa dit jaar circa 15 procent hoger zal zijn dan in 2019.

Chirurgen waarschuwen: Gebruik geen mes als je pit avocado verwijdert
De instructie op de verpakking deugt vaak niet, zoals deze van AH Foto: AD/NVPC

Doorgesneden pees

In de Verenigde Staten is de avocadohand een bekend verschijnsel. Jaarlijks verwonden rond de 8000 Amerikanen zichzelf door het verkeerd ontpitten van de vrucht. ,,Het gevolg van dit letsel is dat je geen gevoel meer in je vingers hebt’’, aldus Van de Kar. Dit kunnen chirurgen herstellen, maar dan moet het letsel wel herkend worden. Zelfs dan is er geen garantie dat het gevoel in de vingers helemaal terugkeert.

Naast zenuwletsel kan het ook dat er schade is aan de buigpezen. Wanneer dit het geval is, is het niet mogelijk om je vinger te buigen. ,,In zo’n geval is een uitgebreidere operatie nodig. Vervolgens kom je in een langdurig oefentraject terecht om te herstellen.”

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie raadt af een mes te gebruiken tijdens het ontpitten. Op verpakkingen wordt het mes vaak juist geschikt gereedschap genoemd. Van de Kar: ,,Tegenwoordig heb je speciale apparaatjes die je hiervoor kunt gebruiken. Let wel dat de avocado goed rijp is.’’ Er is volgens Van de Kar ook een prima alternatief: de avocado halveren en vervolgens de pit met een lepel uit het vruchtvlees wippen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu