Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Opinie: Plaats windmolens waar ze het minste impact hebben op de leefomgeving en dus niet in het vijfsterrenlandschap van Zuid-Limburg

Opinie: Plaats windmolens waar ze het minste impact hebben op de leefomgeving en dus niet in het vijfsterrenlandschap van Zuid-Limburg

Alle huishoudens van Maastricht-Heuvelland ontvingen onlangs een uitnodiging van hun gemeente om een online enquête in te vullen over duurzame energie, zonneweides en windmolens. Als we van het gas af moeten, moet er ook in het mooie Zuid-Limburg wat gebeuren. De gemeenten zijn door de landelijke overheid gedwongen om eindelijk eens serieus met deze thema’s aan de slag te gaan en moeten Regionale Energiestrategieën (RES) opstellen.

Onze lokale overheden willen nu (rijkelijk laat) graag weten hoe de burgers over deze onderwerpen denken. Ik zal alvast de uitslag verklappen: Limburgers vinden zonneweides en windmolens een goed alternatief, maar niet in hun achtertuin en absoluut niet in het Limburgse vijfsterrenlandschap. Ik wed dat al onze politici het hier mee eens zullen zijn, maar dat zal niet veel helpen. Die windmolens moeten er komen, maar waar?

Mijnwater

Tot vorig jaar had het opwekken van duurzame energie met zonneweides en windmolens voor de Zuid-Limburgse overheden weinig prioriteit. Het opwekken van duurzame energie werd beschouwd als een zaak van de burger zelf. Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis was het maximaal haalbare. Met uitzondering van het Mijnwaterproject zijn onze overheden nooit serieus in de duurzame actiemodus geschoten. Nu moeten verplichte quota per gemeente de redding brengen.

Ik woon in de pittoreske buurtschap Elkenrade boven op het lege en winderige plateau van Ubachsberg in de gemeente Gulpen-Wittem, vlak naast een stiltegebied en Natura 2000 gebieden. Jaarlijks vliegen hier de kraanvogels en ganzen over. De gemeente Gulpen-Wittem heeft twee locaties gezocht en gevonden waar genoeg windkracht is om een renderende windmolen te plaatsen en u raadt het al; hier in Elkenrade is de Postcode Windkanjer gevallen.

Buurtschap

In onze buurtschap met 32 adressen (en dus weinig potentiële klagers over horizonvervuiling, waardedaling van onze huizen en de onvermijdelijke geluidsoverlast) zijn zelfs twee percelen waar 70-110 meter hoge windmolens zouden kunnen renderen. Ik ben dus een van de Limburgers die het risico loopt dat letterlijk 500 meter van mijn achtertuin enorme windmolens worden geplaatst.

Om misverstanden te voorkomen; ik ben 100 procent voorstander van het opwekken van duurzame energie met windmolens, maar waarom moeten we ons prachtige Zuid-Limburgse landschap opofferen? Dat kan toch slimmer?

Euregio

Laten we de knellende gemeentegrenzen vergeten en Zuid-Limburg en de omringende Euregio als één gebied te zien en dan beginnen met op alle geschikte daken van loodsen, schuren, op lege Limburgse industrieterreinen of langs alle snelwegen zonnepanelen te plaatsen. Gelijktijdig zouden we moeten onderzoeken waar onze windmolens in de Euregio geplaatst kunnen worden met de minste impact; het maakt immers niet uit waar de windmolens staan. We zouden onze nieuwe molens kunnen plaatsen op de reeds bestaande grote Duitse- en Belgische windmolenparken die al de grens omzomen. Dat dat eenvoudig kan, bewijst Kerkrade met het importeren van de energie van een zonneweide uit Herzogenrath.

Delfzijl

Om van windenergie te profiteren hoeven wij burgers overigens niet te wachten op onze trage overheden. In heel Nederland staan windmolens van energiecoöperaties waar je lid van kunt worden. Ik ben al acht jaar mede-eigenaar van een windmolen in Delfzijl, die mijn duurzame elektriciteit opwekt en Enexis netjes bij mij thuis aflevert.

Laten we over de gemeente- en landsgrenzen heen kijken en de windmolens daar bouwen waar ze het minste impact hebben op onze leefomgeving en dus niet in het vijfsterrenlandschap van Zuid-Limburg, zodat de kraanvogels boven Elkenrade niet in de grote gehaktmolen terechtkomen.

Marc Hermans is jurist