Explosieve notitie van ministerie: ‘Opengooien horeca leidt tot minder besmettingen’

Print
Explosieve notitie van ministerie: ‘Opengooien horeca leidt tot minder besmettingen’

Afbeelding: ANP

In de Tweede Kamer wordt met verbazing gereageerd op een gelekte notitie van het ministerie van Economische Zaken: daarin staat dat het openen van restaurants het aantal coronabesmettingen eerder zal doen dalen dan stijgen. Koninklijke Horeca Nederland hoopt dat de horeca woensdag meteen open kan.

De geheime notitie is ingezien door RTL Nieuws en zou dinsdag zijn besproken tijdens kabinetsoverleg over de aanpak van het coronavirus. Met het stuk in de hand proberen minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) de coronaregels voor de horeca te versoepelen.

Lees ook: Hartenkreet van Limburgse horeca op Black Monday: ‘Dit houden we niet langer vol, de reserves zijn op’

In de notitie staat dat het aantal besmettingen weer stijgt óndanks volledige sluiting van de horeca. Wiebes en Keijzer concluderen volgens RTL Nieuws dat ‘met een dichte horeca het r-getal weer wat oploopt, wat suggereert dat de invloed van de horeca op het r-getal zeer klein is en dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moet worden’.

‘Onveilig thuisbezoek’

Volgens de bewindslieden lopen mensen vooral corona op in de thuissituatie. Door eetgelegenheden en restaurants weer te openen, zou ‘het onveilige thuisbezoek’ flink ingeperkt kunnen worden. Doordat de restaurants zich aan strikte coronaprotocollen houden, zou het ‘goed denkbaar’ zijn ‘dat de r-waarde zal dalen’. Kortom, door heropening van restaurants zou het aantal besmettingen kunnen zakken.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland zouden cijfers van het RIVM aantonen dat sinds 31 augustus slechts 1,1% procent van alle besmette personen te herleiden is naar de horeca. ,,Het aantal besmettingen is volgens het rapport door het sluiten van de horeca alleen maar toegenomen.”

De horeca kan een onderdeel zijn van de oplossing, in plaats van het probleem, stelt KHN, die ervoor pleit dat deuren van cafés en restaurants vanaf morgen weer opengaan. ,,KHN roept het kabinet op de uitkomsten van deze notitie mee te nemen in de persconferentie van vanavond, zodat deze vanaf morgen geëffectueerd kunnen worden.”

RIVM: Geen data

Op Twitter distantieert het RIVM zich van het rapport, waarvoor het instituut geen berekeningen zegt te hebben geleverd. ‘Wij hebben geen data waaruit blijkt dat het reproductiegetal zal dalen bij het openstellen van de horeca’ aldus het RIVM. Volgens bronnen in Den Haag zou het gaan om een discussiestuk, en niet om een voldragen rapport.

Toch wil GroenLinks-leider Jesse Klaver dat de notitie direct met de Tweede Kamer wordt gedeeld. ,,De horeca wordt kei- en keihard geraakt’’, zegt hij op Twitter. ,,Nu blijkt uit een gelekte notitie dat het sluiten van de horeca misschien wel slechter uitpakt voor de besmettingen dan openhouden.’’

Ook PVV-leider Geert Wilders eist opheldering. ,,Zijn we al die tijd voor de gek gehouden door het kabinet?’’, vraagt hij zich af. ,,Zijn horeca-ondernemers voor niks geslachtofferd? Waarom zijn ze nog steeds gesloten?’’

Dinsdagavond maken premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) bekend of de huidige coronamaatregelen worden versoepeld. De kans daarop is klein, vanwege het toenemende aantal besmettingen. Zo lijkt het erop dat het toegestane aantal gasten tijdens de feestdagen niet wordt verhoogd. Binnen het kabinet wordt hierover nog flink gesteggeld: een deel van de ministers is wél voorstander van versoepelingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu