Europese Commissie sluit ‘brexitonderhandelingen’ na 1 januari niet uit

Print
Europese Commissie sluit ‘brexitonderhandelingen’ na 1 januari niet uit

Links EU-onderhandelaar Michel Barnier. Afbeelding: EPA

De Europese Commissie sluit de voortzetting van de onderhandelingen over een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk na 1 januari niet uit. Als Brussel en Londen niet voor 31 december een akkoord hebben kunnen bereiken, en er een no-dealsituatie ontstaat, kan er volgens een woordvoerder toch verder onderhandeld worden.

Hoe dan ook gelden de EU-handelsregels niet meer voor de Britten per 1 januari. De commissie werkt aan een pakket tijdelijke noodmaatregelen voor vitale sectoren om de ergste gevolgen van een no-deal te verzachten.

Volgens de commissiewoordvoerder zal het overleg tussen EU-voorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson, die een dezer dagen naar Brussel komt, dienen om de muurvast zittende onderhandelingen „te ontgrendelen”. Daarna worden ze voortgezet door EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost, zegt hij.

Als in het nieuwe jaar verder zou worden onderhandeld, moet Barnier wel worden vervangen. Hij wordt op 9 januari 70 jaar en moet dan volgens de regels van de commissie met pensioen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu