Pfizer-vaccin eerst naar ‘ring’ rond ouderen en gehandicapten

Print
Pfizer-vaccin eerst naar ‘ring’ rond ouderen en gehandicapten

In het Verenigd Koninkrijk is de vaccinatie met het Pfizer-vaccin vandaag begonnen. Afbeelding: AFP

De eerste vaccins van Pfizer gaan om logistieke redenen waarschijnlijk eerst naar verplegers en verzorgers van ouderen en gehandicapten en niet naar de meest kwetsbare groep zelf, zoals aanvankelijk het plan was.

De bewoners van de instellingen volgen zelf dan iets later: het Moderna-vaccin - dat vanaf januari waarschijnlijk beschikbaar komt - is beter geschikt om hen mee in te enten.

Lees ook: Massale inenting tegen corona vanaf augustus: GGD’en belast met vaccinatie van 6,5 miljoen Nederlanders

Dat bevestigt een ingewijde na berichtgeving van NRC. Het Pfizer-vaccin moet extreem koel worden bewaard - 70 graden onder nul - en wordt geleverd per duizend doses. Dat maakt kleinschalige inentingen in verpleeg- en verzorgingshuizen - volgens plan de eerste doelgroep die een prik krijgt - lastig.

Makkelijker is het dan om de ‘ring’ rond de kwetsbaarste groep eerst te vaccineren. Dit zorgpersoneel is mobiel en kan makkelijk naar centrale priklocaties komen. Een ingewijde bevestigt dat deze aangepaste strategie nu het meest kansrijk is, ‘al moet de minister er nog over beslissen’.

Strategie

Als dit plan doorgaat verandert de vaccinatiestrategie van het kabinet op een belangrijk punt: eerder volgde de regering het advies van de Gezondheidsraad en zou begonnen worden met het inenten van de meest zwakke en kwetsbare mensen, bewoners van verpleeghuizen en gehandicapten.

Maar om logistieke redenen lijkt dit dus te gaan veranderen, al kan de doelgroep daarna snel alsnog ingeënt worden als de Moderna-vaccins arriveren.

Pfizer-vaccin eerst naar ‘ring’ rond ouderen en gehandicapten
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA). Foto: ANP

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu