Texas schiet Trump te hulp in strijd om verkiezingszege en klaagt andere staten aan

Print
Texas schiet Trump te hulp in strijd om verkiezingszege en klaagt andere staten aan

Een Texaanse Trumpfan die half november in zijn thuisstaat meedeed aan een demonstratie tegen het verloop en de uitkomsten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Afbeelding: AP

De Amerikaanse staat Texas schiet president Trump te hulp bij zijn streven om zijn landelijke verkiezingsnederlaag om te buigen in een overwinning. Texas, waar de Republikein Trump wèl won, stapt naar het Hooggerechtshof in Washington.

De Texaanse minister van Justitie spande een zaak aan tegen vier staten waar Biden de meerderheid kreeg, maar waar Trump vier jaar geleden nog triomfeerde. Het gaat om Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin.

Volgens Texas zijn de vier staten in de fout gegaan. Zij wijzigden in verband met de coronacrisis verkiezingsprocedures, maar dat zou illegaal zijn geweest.

Het Hooggerechtshof heeft een conservatieve meerderheid van 6 tegen 3, onder wie drie rechters die door Trump zijn benoemd. De opperrechters zijn niet verplicht de zaak te behandelen.

De stap is de jongste juridische inspanning van het Trump-kamp om het verlies van de president ongedaan te maken. De talloze rechtszaken in de staten zelf, volgens Trump wegens vermeende fraude, leverden niets op. De Amerikaanse president gaf zelf iets meer dan een week geleden in een interview aan dat het moeilijk is ‘de zaak voor het Hooggerechtshof te krijgen’.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu