Vijf extra verdachten aangehouden in zaak onthoofde Franse leraar

Print
Vijf extra verdachten aangehouden in zaak onthoofde Franse leraar

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Ongeveer twee maanden na de onthoofding van de Franse docent maatschappijleer Samuel Paty door een moslimextremist, zijn in Frankrijk nog eens vijf verdachten vastgezet. Zij zouden telefonisch contact met de dader hebben gehad en net als de door de politie doodgeschoten Abdoellakh Anzorov van Tsjetsjeense afkomst zijn, aldus ingewijde bronnen.

De verdachten zijn tussen de 14 en de 18 jaar oud. Veertien personen, onder wie minderjarigen, zijn al aangeklaagd in verband met de brute moord op Paty.

De leraar werd medio oktober in de buurt van Parijs door de 18-jarige Anzorov om het leven gebracht omdat hij een spotprent van de islamitische profeet Mohammed had getoond in een les over de vrijheid van meningsuiting. De daad, die door de openbaar aanklager wordt gezien als een terreurdaad met een fundamentalistisch motief, veroorzaakte een golf van afschuw in Frankrijk en daarbuiten.

Lees ook: Limburgse leraar maakt zich zorgen: ‘Je hoort steeds vaker: homo’s komen in de hel of moeten dood’

De Franse president Emmanuel Macron en zijn regering beraden zich woensdag over de strijd tegen het het radicaal-islamitisch terrorisme. Op tafel ligt dan een wetsvoorstel ter „versterking van de principes van de republiek”. Met die wet in de hand wil de regering-Macron met name de radicalisering van jongeren tegengaan, in sommige moskeeën, op scholen en op het internet.

Macron had de nieuwe wet in oktober al aangekondigd. Frankrijk wordt al jaren geteisterd door radicaal-islamitische terreur. Die heeft al meer dan 250 personen het leven gekost.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu