OMT: Restaurants mogen bij heropening nog maar 30 gasten toelaten

Print
OMT: Restaurants mogen bij heropening nog maar 30 gasten toelaten

Afbeelding: ANP

Bij een heropening van de restaurants in coronatijd zouden in het hele gebouw maximaal dertig gasten tegelijk moeten verblijven. Dat heeft het Outbreak Management Team begin deze week geadviseerd aan het kabinet, zo blijkt nu. Momenteel geldt die grens alleen voor losse ruimten in een restaurant.

De vraag rijst of een restaurant straks nog wel genoeg gasten kan binnenhalen om te overleven, nu het OMT de eigenaren verder de duimschroeven aan wil draaien qua coronaregels.

De experts schrijven over de restaurants: ,,Als hier een verruiming wordt toegestaan, moet aan alle genoemde voorwaarden worden voldaan en gehandhaafd. Er is al veel voorbereid binnen de sector, er zijn veel voorwaarden gesteld in het voorstel, waardoor de kans van overdracht verminderd wordt.”

Nu geldt al dat er bij heropening moet worden gewerkt met reservering, registratie, vaste zitplaatsen en een checkgesprek op corona. Verder mogen maximaal vier personen aan een tafel, is zelfbediening verboden en moeten personeel en gasten een mondkapje op als ze door de ruimte bewegen. De sluitingstijd is 22.00 uur en de deur gaat dicht voor nieuwe gasten om 21.00 uur.

Niet streng genoeg

Momenteel geldt ook een verbod om meer dan dertig personen per zelfstandige ruimte (zoals een zaal) toe te laten, maar dat vindt het OMT dus niet streng genoeg. ,,Ook zou het aantal van dertig personen per gebouw gehanteerd moeten worden om opsplitsen van binnenruimten te voorkomen.”

Verder is het volgens de experts een optie om de avond op te delen in shifts, waarbij mensen op een afgesproken moment arriveren en een vooraf bepaalde tijd blijven. Dat gebeurde al bij sommige restaurants, voordat ze allemaal dicht moesten.

Het Outbreak Management Team benadrukt in het advies nogmaals dat een eventuele verruiming alleen voor de eigenstandige restaurants zou moeten gelden, niet voor café-restaurants.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu