Experts OMT maken zich zorgen over ‘fake news’ rondom corona

Print
Experts OMT maken zich zorgen over ‘fake news’ rondom corona

Jaap van Dissel, directeur RIVM en voorzitter van het Outbreak Management Team Afbeelding: ANP

De experts van het Outbreak Management Team zijn er bezorgd over dat nepnieuws over de coronatest en het virus zelf wordt verspreid. Dat schrijven ze in een kabinetsadvies.

,,Het OMT maakt zich zorgen over berichten in de media dat SARS-CoV-2 niet echt zou bestaan of dat de PCR geen betrouwbare test is”, melden de virologen onder leiding van Jaap van Dissel (RIVM).

Lees ook: De giftige werking van coronacomplotten: ‘Een kleine groep kan veel schade aanrichten’

Sterker nog, de experts willen dat bijvoorbeeld politici duidelijk maken dat ‘fake news’ niet goed is.

,,Het OMT vindt het wenselijk dat hierover duidelijk wordt gecommuniceerd en dat hierover stelling wordt ingenomen door de beleidsmakers, waarbij men zich uitspreekt dat bewuste desinformatie onacceptabel is.”

In de Tweede Kamer heeft vooral Kamerlid Wybren van Haga de afgelopen maanden vragen gesteld over de werkzaamheid en betrouwbaarheid van de coronatest die nu het meest wordt gebruikt.

Van Haga reageert furieus op de algemene beschuldiging van het OMT. ,,Dit is een Orwelliaanse manier van met de waarheid omgaan. Er is een onwil bij deze experts om naar de feiten te kijken. Terwijl er heel veel fouten in deze test zitten, dat is gewoon gevaarlijk. Het is bijna misdadig dat je het hele land op slot zet op basis van de PCR-test.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu