Nigel de Jong snoeihard na racismerel: ‘Levenslange schorsing voor deze complete schande’

Print
Nigel de Jong snoeihard na racismerel: ‘Levenslange schorsing voor deze complete schande’

Volgens Nigel de Jong moet vierde official Sebastian Coltescu (tweede van links) levenslang geschorst worden. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Voetballer Nigel de Jong heeft de vermeende racistische opmerkingen van een vierde official in het Champions League-duel tussen Paris Saint-Germain en Basaksehir hard veroordeeld. De oud-international zat als analist bij de sportzender beIN Sports en noemde het incident ‘een complete schande, een van de ergste zaken in het voetbal’. Hij pleitte voor een levenslange schorsing van de official.

De spelers van Basaksehir en van PSG liepen dinsdagavond van het veld nadat de vierde official een racistische opmerking zou hebben gemaakt richting assistent-trainer Pierre Webo van de Turkse club. De spelers van Basaksehir weigerden na het incident aan de zijlijn verder te spelen. De wedstrijd wordt woensdag vanaf 18.55 uur uitgespeeld.

Zondebok

„Iedere persoon, op of naast het veld, die zich racistisch uitlaat zit fout”, zei De Jong. „Maar als het gebeurt door een official, die er is om de veiligheid van de spelers en de waarden van het voetbal te beschermen en door de UEFA is aangesteld om de wedstrijd te leiden, is dat een complete schande.”

Volgens De Jong is er maar één straf denkbaar voor deze overtreding. „Als hij na onderzoek schuldig wordt bevonden, want de UEFA moet het eerst onderzoeken en ook zijn kant van het verhaal horen, dan kan hij alleen maar levenslang worden geschorst. Dat is het enige juiste statement. We willen hem niet meer zien in het voetbal, ook niet in het amateurvoetbal. Natuurlijk maakt hem dat een zondebok, maar we moeten hier tegen optreden.”

Educatie

De oud-international prees het besluit van de spelers van Basaksehir en PSG om van het veld te stappen. „Het was ook een goede boodschap van de spelers van PSG om Basaksehir te steunen. Ga van het veld en stel een voorbeeld.”

Volgens De Jong ligt er nog een taak voor de UEFA op het gebied van educatie. „Je kan racisme alleen maar aanpakken als je in de top begint. Ruud Gullit zei dat ook al, je kunt niet onderaan beginnen. Dit heeft te maken met educatie. De UEFA moet de eigen mensen die ze aanstellen onderwijzen. Je moet de taal veranderen en hoe we naar elkaar kijken.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu