Sporters in actie voor tolerantie: regenboogcornervlag in het voetbal, Demi Schuurs en Kees Luijckx geven gastles

Demi Schuurs zal een online gastles geven. © De Limburger/Ermindo Armino

De Nederlandse sportwereld is aankomend weekeinde toneel van diverse acties waarmee aandacht wordt gevraagd voor inclusiviteit en seksuele diversiteit. Zo geven Roda-aanvoerder Kees Luijckx en tennisster Demi Schuurs een online gastles aan jongeren en zijn er in het betaald voetbal onder meer cornervlaggen en speldjes met regenboogvlaggen te zien.

Redactie

De acties zijn een onderdeel van de #AllTogetherChallenge, die normaal op internationale coming out day (11 oktober) wordt gehouden. Vanwege de perikelen rond het coronavirus is nu besloten de dag op te schuiven en te koppelen aan Paarse Vrijdag, een actiedag voor de gelijkheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse scholieren.

Regenboogspeldje

Zo wordt dit jaar dus niet alleen op scholen, maar tegelijkertijd ook in het betaald voetbal actie gevoerd. De cornervlaggen bij alle clubs die komend een thuiswedstrijd spelen, krijgen eenmalig de kleuren van de regenboog. Verder hebben de aanvoerders van de teams een band om met de tekst #OneLove, dragen de trainers, scheidsrechters en grensrechters een regenboogspeldje en zijn de plopkappen van FOX Sports dit weekeinde ook omgetoverd in de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. De spelers van Telstar spelen hun thuiswedstrijd tegen Almere City FC vrijdag in een speciaal ontworpen regenboogtenue.

Louis van Gaal

Dit jaar worden op Paarse Vrijdag ook diverse online gastlessen over het thema ‘Jezelf kunnen zijn’ gegeven. Naar schatting doen meer dan 1000 basisscholen mee. Gastdocenten uit de sportwereld zijn onder anderen Roda-aanvoerder Kees Luijckx, tenisster Demi Schuurs, ex-VVV’er Ralf Seuntjens, voormalig bondscoach Louis van Gaal en scheidsrechter Jeroen Manschot.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal