Bommelding Schiphol: vliegtuig ontruimd, man aangehouden in Haarlem

Print
Bommelding Schiphol: vliegtuig ontruimd, man aangehouden in Haarlem

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De politie heeft woensdagavond in Haarlem een man aangehouden in verband met een bommelding eerder op de dag. Vanwege die melding werd op Schiphol alarm geslagen en een vliegtuig ontruimd. In het toestel werd geen explosief materiaal gevonden.

De Koninklijke Marechaussee rukte woensdagmiddag rond half vier op Schiphol uit voor ‘een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig’. Ook andere hulpdiensten kwamen naar het vliegveld, er kwamen onder meer ambulances en brandweer naar de D-pier. Ook werd een vliegtuig, waar al passagiers in aanwezig waren, ontruimd.

Rond zes uur ’s avonds meldde de Marechaussee dat er ‘s middags een bommelding binnen was gekomen. ,,De vermoedelijke melder is inmiddels aangehouden in Haarlem.” Hoe die persoon de melding heeft gedaan, is nog niet bekendgemaakt. Ook is er nog niets bekend over zijn identiteit. Wel meldde de Marechaussee om half acht dat het onderzoek in het vliegtuig is afgerond, er werden geen explosieve materialen aangetroffen.

KLM

Het lijkt te gaan om vlucht KL1115 naar Stockholm, die vlucht zou even na half drie vertrekken van gate D82. De vlucht is inmiddels geannuleerd. KLM wilde eerder op de dag niet bevestigen dat het om een vlucht van die maatschappij ging.

Volgens luchtvaartjournalist Menno Swart zou er een dreigbrief zijn gevonden in een huurauto, waarna alarm werd geslagen. De Marechaussee heeft nog niet bevestigd dat dat inderdaad het geval is geweest.

Lees ook: Anderhalf uur spanning om niks na blunder van piloot

Kapingsalarm

In november vorig jaar kwamen hulpdiensten ook massaal naar Schiphol. Het bleek toen om een misverstand te gaan. Een piloot wilde een vlieger-in-opleiding uitleggen hoe hij het kapingsalarm kon activeren, maar zette het alarm ook daadwerkelijk aan. Daarop sloeg de verkeersleiding groot alarm.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu