‘Soap’ rond renovatie Binnenhof krijgt nieuwe wending: ‘Het kan 100 miljoen goedkoper’

Print
‘Soap’ rond renovatie Binnenhof krijgt nieuwe wending: ‘Het kan 100 miljoen goedkoper’

In de gebouwen van de Tweede Kamer is dit jaar nog wel ruimte voor een kerstboom. Afbeelding: ANP

De renovatie van het Binnenhof is bijna 100 miljoen goedkoper als het in delen wordt uitgevoerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Tweede Kamer liet uitvoeren. Daarmee neemt de ‘soap’ rond de renovatie een nieuwe wending.

De Tweede Kamer moet nu kiezen uit twee rapporten die haaks op elkaar staan over de vraag of het parlement komende zomer moet verhuizen. De spanning tussen het kabinet en de Kamer loopt inmiddels hoog op, aangezien niet veel langer kan worden gewacht met een beslissing.

Lees ook: Ruzie kan renovatie van Binnenhof half miljard euro extra kosten

Het nieuwste advies is uitgevoerd op verzoek van het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer. In deze ‘review’ wordt gesteld dat ‘een gefaseerde uitvoering’ (dus in delen) van de verbouwing van het Binnenhof de voorkeur heeft. Bovendien zou dat ruim 90 miljoen euro goedkoper zijn, stellen de onderzoekers van BBC Bouwmanagement.

Dat staat haaks op het onderzoek dat staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken heeft laten uitvoeren door VPR-Consultants. Daarin wordt gesteld dat als het Binnenhof in delen wordt opgeknapt, dat leidt tot een toename van de kosten van tussen de 40 en 100 procent. Die percentages worden overigens niet onderbouwd. Bij een verdubbeling van de kosten, zou de rekening van de renovatie oplopen tot ruim 1 miljard euro.

De onderzoekers van BBC Bouwmanagement vinden het plausibel dat een gefaseerde verbouwing gunstig uitpakt voor het stikstofgehalte van de verbouwing voor de omgeving van het Binnenhof. Zij hebben dat niet onderzocht.

Ontruiming

Uit het onderzoek blijkt verder dat een gefaseerde renovatie niet veel meer tijd kost dan een volledige ontruiming van het hele Binnenhof, terwijl het parlement gewoon functioneert. Een leegstaande Tweede Kamer zou slecht zijn. En eventuele brand, zo zegt het rapport, kan beter beheerst worden omdat er per gebouw wordt gerenoveerd. Door een gefaseerde aanpak zullen de kosten beter beheersbaar zijn, is de verwachting.

In kringen rond het presidium wordt veel gemopperd over de voortgangsrapportage van Knops. Zo wordt de onderbouwing van Knops uit Hegelsom over de 161 miljoen euro die de tijdelijke nieuwbouw van de Tweede Kamer moet kosten, ‘ongeloofwaardig’ gevonden.

Dat geldt ook voor de dreigende kostenverdubbeling van de Binnenhofrenovatie als het parlement niet tijdelijk verhuist. ,,Hier wordt door Knops op een Trumpiaanse manier met feiten omgegaan’’, zegt een ingewijde. ,,Eerst wordt het frame gezet, daarna wordt het pas uitgezocht.’’

‘Veel onjuistheden’

Volgens een Tweede Kamer-bron bevat het stuk van Knops ‘veel onjuistheden’. Deze bron tekent ook bezwaar aan tegen de zware druk om nu te verhuizen en het accent op de hoge kosten, terwijl andere aspecten onderbelicht blijven. Zo neemt Knops zijn eigen studie van de Rijksgebouwendienst uit 2013 niet mee, waarin gunstig wordt geschreven over een gefaseerde verhuizing.

Een ‘koude oorlog’: zo noemde een Haagse ingewijde het conflict tussen staatssecretaris Knops en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib eerder. Deze twee hoofdrolspelers voeren achter de schermen een felle strijd over de renovatie.

De renovatie is hoognodig, omdat het complex al jaren niet brandveilig is. In 2015 werd besloten dat het complete Binnenhof in één keer grondig wordt aangepakt. Voor 5,5 jaar moeten alle bewoners van het Binnenhof - waaronder de Tweede en Eerste Kamer - verkassen naar panden in de omgeving.

Volgende week donderdag wordt de Tweede Kamer geacht te stemmen over de tijdelijke verhuizing naar het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu