Oppositie hakt in op De Jonge: ‘Is er wel genoeg personeel dat straks kan vaccineren?’

Print
Oppositie hakt in op De Jonge: ‘Is er wel genoeg personeel dat straks kan vaccineren?’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De linkse oppositie in de Tweede Kamer plaatst grote vraagtekens bij de vaccinatieplannen van het kabinet. PvdA, GroenLinks en SP vragen zich af of er wel op tijd voldoende mensen zijn opgeleid om miljoenen Nederlanders in te enten tegen corona.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kan tijdens het coronadebat geen antwoord geven op de vraag hoeveel mensen momenteel precies worden opgeleid om straks te kunnen vaccineren. ,,Van de gekke’’, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die zich afvraagt of De Jonge er wel genoeg bovenop zit. SP-leider Lilian Marijnissen ‘schrikt’ van het bericht dat GGD-personeel nog maar kort geleden is begonnen met het trainen van extra personeel. ,,De frustratie neemt toe’’, zegt Marijnissen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher wijst op beloftes die De Jonge eerder deed over testbeleid en bron- en contactonderzoek, die later toch niet uitkwamen. ,,Wat we zeker willen weten is dat jullie op tijd zijn begonnen met het werven van personeel’’, zegt Asscher. Volgens De Jonge bereidt de GGD zich volop voor op de vaccinatiecampagne. Ook artsen in zorginstellingen en bedrijfsartsen moeten aan de bak. ,,En defensie staat paraat, mocht dat nodig zijn.’’

Horeca

Eerder woensdag beklaagden partijen zich in het debat over het gebrek aan perspectief in de coronacrisis. Zo is het niet zeker of er eind deze maand strengere coronamaatregelen komen, vanwege het stijgende aantal besmettingen. Ook weet de horeca niet op welk moment heropening aan de orde is. ,,Sta alstublieft toe dat mensen in de horeca hun zaak kunnen openen, of zorg ervoor dat zij 100 procent van de kosten vergoed krijgen’’, vindt PVV-leider Wilders. Maar volgens premier Rutte is heropening nu ‘simpelweg onverstandig’.

Rutte en De Jonge hadden dinsdagavond tijdens de persconferentie geen goed nieuws: zo komen er geen versoepelingen van de coronaregels tijdens kerst. Sterker, er dreigen nieuwe maatregelen als het aantal besmettingen niet snel omlaag gaat. ,,We mogen er niet voor weglopen als dat nodig zou zijn’’, aldus Rutte dinsdagavond. Het kabinet probeert wel het toegestane aantal gasten met kerst ‘op drie te houden’, maar garanties worden niet gegeven. ,,We moeten echt uitkijken dat we elkaar met kerst niet de derde golf in rommelen’’, voegde de Jonge toe.

In de Kamer leven grote zorgen over de stijgende besmettingscijfers. Tegelijkertijd zijn veel vragen over het vaccinatieprogramma, zeker nu blijkt dat Nederland begin januari maar de helft van de aangekondigde miljoen doses Pfizer-vaccins zal krijgen. Ook komt de levering van de vaccins aan Nederland niet alvast in december, nog voor de goedkeuring van het Europese agentschap, maar in januari.

Memo

Restaurants en cafés blijven voorlopig dicht. Wel gaan de versoberingen van het steunpakket voor bedrijven van de baan en wordt er nog eens 3,7 miljard euro extra uitgetrokken om bedrijven overeind te houden.

Lees ook: Steunpakket met 3,7 miljard uitgebreid, grotere tegemoetkoming horeca

En dan is er nog die mysterieuze gelekte memo van het ministerie van Economische Zaken, waarin voor heropening van de horeca zou worden gepleit. Dat zou het aantal besmettingen zelfs doen dalen, omdat mensen dan minder vaak dan nu het geval is thuis zouden afspreken. Geen doorgerekende analyse, aldus het ministerie en het RIVM in reactie, maar het lekken van de memo toont wel aan dat de discussie rond de horeca fel gevoerd wordt. ,,Ik ken het memo niet en de conclusie dat opening van de horeca tot minder besmettingen zou leiden, klopt ook niet, dat zal het OMT bevestigen’’, zei Rutte dinsdagavond over de kwestie.

De Kamer neemt echter geen genoegen met dat antwoord. Voorafgaand aan het Kamerdebat eisten PVV en GroenLinks dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) óók bij het debat aanwezig zou zijn, om tekst en uitleg te geven over de memo. Maar dat verzoek werd niet gesteund door een meerderheid. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zal later woensdag wél ingaan op vragen over de memo.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu