Bouwsector blij met politiek akkoord over de stikstofwet

Print
Bouwsector blij met politiek akkoord over de stikstofwet

Afbeelding: anp

Brancheorganisatie Koninklijke Bouwend Nederland is blij met het akkoord van het kabinet met de oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP over de stikstofwet. Die wet draagt volgens de organisatie bij aan het „hoognodige” herstel van de natuur en biedt ruimte voor een deel van de bouwactiviteiten.

Wel vindt de organisatie dat het kabinet zich moet blijven inspannen om nieuwe economische ontwikkelingen op korte termijn mogelijk te maken. Dat is nu namelijk nog onvoldoende duidelijk, vindt de bouworganisatie. De extra ‘stikstofruimte’ op korte termijn is nodig voor de aanleg van infrastructuur en voor grootschalige woningbouwprojecten. „Die hebben we nodig om de economie weer aan de gang te krijgen en de werkgelegenheid op peil te houden”, zegt voorzitter Maxime Verhagen.

Het kabinet bereikte woensdag een akkoord met oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP over de stikstofwet die donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Met de deal heeft landbouwminister Carola Schouten zich, vooral door de deelname van de SP, verzekerd van brede steun voor haar wet in de Eerste Kamer. In ruil voor steun krijgen de partijen onder meer de toezegging dat in 2035 bijna driekwart van de gevoelige natuur niet meer beschadigd wordt door de stikstofneerslag. Daarvoor moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden.

Om de bouw van woningen en de aanleg van infrastructuur op gang te brengen, stelt het kabinet een reeks maatregelen voor. Schouten kondigde al eerder aan dat het kabinet 2 miljard euro uittrekt om de stikstofuitstoot door de landbouw, industrie en bijvoorbeeld scheepvaart te verlagen en 3 miljard euro om de speciale natuurgebieden te versterken. Daarnaast is een half miljard opzij gezet voor schonere woningbouw. Ook komt er onder meer 20 miljoen euro extra beschikbaar voor zorgbuurthuizen, als onderdeel van een extra impuls voor de woningbouw.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu