Europese Centrale Bank blijft economie stimuleren: rente blijft extreem laag en opkoopprogramma wordt opgevoerd

ECB-president Christine Lagarde. © EPA

ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente zoals verwacht gelijk. Wel vergroot de centrale bank zijn opkoopprogramma om de economie van de eurozone, die getroffen wordt door de tweede coronagolf, te stimuleren.

Daar trekt de ECB nu 500 miljard euro extra voor uit, zodat de totale omvang van het opkoopprogramma op 1850 miljard euro uitkomt. Ook wordt de maximale duur van het opkoopprogramma verlengd tot zeker maart 2022. De ECB zegt nieuwe aankopen te blijven doen totdat het oordeelt dat de coronacrisis ten einde is. Het al bestede geld wordt tot zeker eind 2023 opnieuw in de economie gestoken als obligaties worden afbetaald.

Verder verlengde de ECB een programma waarbij banken tegen zeer gunstige tarieven geld kunnen lenen bij de centrale bank. Banken kunnen bovendien meer geld tegen die voorwaarden lenen.

Onzekerheid

Volgens de ECB blijft de onzekerheid voor de economie door het coronavirus hoog. Ook de timing van en het tempo waarin gevaccineerd kan worden dragen bij aan die onzekerheid.

De centrale bank wil ervoor zorgen dat er krediet beschikbaar blijft voor alle sectoren van de economie. Daarmee moet de economische activiteit op peil blijven, maar ook de prijsstabiliteit.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal