Armoede neemt toe, maar minder zichtbaar door corona

Print
Armoede neemt toe, maar minder zichtbaar door corona

Afbeelding: Getty Images

De armoede in Nederland neemt toe door de coronacrisis. Dat is echter niet goed in beeld bij organisaties die armoede bestrijden, omdat er door de coronacrisis te weinig huisbezoeken worden afgelegd. Ook wijzen thuiswerkende ambtenaren minder mensen door voor hulp bij financiële problemen. Digitale en telefonische contacten zijn voor deze groep niet ideaal, aldus het Armoedefonds.

Doorgestreept

Het Armoedefonds heeft een peiling gedaan onder 1056 lokale armoedebestrijdingsorganisaties. Van die organisaties meldt 16 procent dat er minder vraag is naar hulp. Dat komt volgens hen omdat hulpverleners niet op bezoek gaan, terwijl juist bij huisbezoeken veel problemen zichtbaar worden. Daarnaast missen de hulpverleners contacten met mensen die mogelijk in financiële nood zijn doordat er geen sportactiviteiten of uitstapjes georganiseerd kunnen worden. Ook inloopochtenden zijn bijna overal doorgestreept.

Voedselbanken

Volgens het Armoedefonds heeft 46 procent van de lokale organisaties in het laatste halfjaar de hulpvraag zien stijgen. Vooral alleenstaande ouders en gezinnen met kinderen komen in de problemen, onder andere omdat de gezinsleden veel meer thuis zijn. Er wordt het vaakst een beroep gedaan op voedselbanken. 82 procent van de hulporganisaties denkt dat het aantal armoedegevallen de komende maanden verder zal stijgen, met name onder zzp’ers. In de grote steden heeft nu al een op de drie mensen moeite om de rekeningen te betalen.

Lees ook: Gulpen-Wittem ziet niets in een centraal meldpunt voor armoede

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu