Viroloog Ab Osterhaus geschokt door superstijging coronabesmettingen: ‘Sla kerst maar een jaartje over’

Print
Viroloog Ab Osterhaus geschokt door superstijging coronabesmettingen: ‘Sla kerst maar een jaartje over’

Viroloog Ab Osterhaus. Afbeelding: ANP

Met maar liefst 8793 nieuwe coronabesmettingen kunnen we kerst het beste maar ‘een jaartje overslaan’. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus. ,,Dit is heel slecht nieuws. Keiharde maatregelen zijn noodzakelijk.”

De laatste cijfers van het RIVM doen alarmbellen afgaan: de afgelopen 24 uur kwamen er 8793 nieuwe besmettingen bij. Dat zijn er 2210 meer dan gisteren en het is het hoogste aantal sinds 31 oktober. Er zijn weliswaar meer mensen getest, maar het percentage positieven is gelijk gebleven, aldus het RIVM. ,,Dit is heel zorgelijk”, zegt een woordvoerder, die Nederland oproept zich vooral aan de geldende maatregelen te blijven houden. ,,We zien dat het steeds drukker wordt, op straat en op de weg.” Toch valt een precieze verklaring van de stijging nog niet te geven.

Wauw

De cijfers schokken ondertussen ook viroloog Ab Osterhaus, die spreekt van ‘heel slecht nieuws’. ,,Bijna 9000. Wauw, dit is hoog. Over versoepelingen hoeven we het nu helemaal niet meer te hebben. We zijn nog niet eens aan de winter toe.” Het ligt voor de hand dat tijdens de maanden met koud weer het aantal besmettingen toeneemt, maar als de stijging nu al zo fors inzet, kan het uit de hand lopen. Dit bewijst aldus Osterhaus: ,,We kunnen niet leven met het virus, we moeten het uitbannen.”

Skivakanties

Het ligt voor de hand dat daarvoor extra maatregelen worden genomen. ,,In Duitsland heeft Angela Merkel die in een dramatische rede aangekondigd, in België komen ze ook tot dat besef.” Na de kerst gaat Duitsland op slot. In de aanloop naar de feestdagen roept Merkel op contacten zo veel mogelijk te beperken. ,,In Nederland is zelfs nog over skivakanties gesproken, maar de cijfers zijn echt veel te hoog. Voor een versoepeling met kerst ziet het er ook niet gunstig uit. Ik zou zeggen: sla het een jaartje over, hou het sober.” Hij waarschuwt voor de grote effecten die te zien waren na Thanksgiving in Amerika en Canada.

Scholen

Het RIVM kan niet zeggen of in Nederland misschien Sinterklaas bijdraagt aan de stijging. ,,Dat zou snel zijn”, aldus de woordvoerder. ,,Wij gaan uit van een incubatietijd van vijf of zes dagen.” Osterhaus kan ook geen verklaring geven, maar zet wel vraagtekens bij het open zijn van de scholen. ,,Ik hoor over klassen die thuis moeten blijven, scholen die dichtgaan vanwege besmettingen. Dat speelt ook bij mijn kleinkinderen en dat is een probleem.” Maar voor nu kan hij verder maar één echte conclusie trekken. ,,Ik denk niet dat het virus onder controle is.”

Lees ook: LIVE | Geen bijzondere verklaring voor stijging coronacijfers, dit weekend meer dan 600.000 besmettingen

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu