VodafoneZiggo-topman hoeft niet persoonlijk de veiligheid van het 5G-netwerk te garanderen

 © ANP

ANP

De topman van VodafoneZiggo hoeft niet persoonlijk een verklaring af te leggen dat het 5G-netwerk in Nederland veilig is en geen schade voor de gezondheid veroorzaakt. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaalt in een kort geding dat de Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO) had aangespannen tegen Jeroen Hoencamp.

Eerder verloor de bond ook al vergelijkbare zaken tegen Joost Farwerck, de topman van KPN, en topman Søren Abildgaard van T-Mobile. In de zaak tegen Farwerck bepaalde de rechter in Rotterdam dat een kort geding niet bedoeld is om een garantie af te geven. In de zaak tegen tegen Abildgaard overwoog de rechter in den Haag dat er geen sprake zou zijn van een onrechtmatige daad als de T-Mobilebestuurder de verklaring niet af zou geven en dat de NBO daarom geen zaak had.

De NBO zegt te streven naar een werkelijk rechtvaardig en democratisch Nederland. Ook wil de bond bewerkstelligen dat de belangen van de Nederlandse bevolking vanuit het mensenrecht en het burgerrecht alsmede vanuit de politieke besluitvorming weer centraal komen te staan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal