Mensenrechtenprijs voor Weerter pater Jo Kuppens

Print
Mensenrechtenprijs voor Weerter pater Jo Kuppens

De Weerter Pater Jo Kuppens zet zich in voor de arme bevolking in Malawi. Afbeelding: archief John Peters

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De Duitse stad Weimar heeft de Weerter pater Jo Kuppens donderdag de lokale Mensenrechten Award 2020 toegekend.

Kuppens kreeg de onderscheiding samen met mensenrechtenactiviste Felicia K. Monjeza uit Malawi op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Het tweetal krijgt de prijs van 5.000 euro vanwege hun strijd tegen de massale schendingen van de mensenrechten en voor het beëindigen van de slavernij op de tabaksplantages in Malawi.

Het werken op de plantages is voor veel mensen de enige kans om te overleven. Arbeiders en hun gezinnen worden uitgebuit. Ook is er veel seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen.

Ongeveer 78.000 kinderen werken op het land. Ze nemen elke dag onbedoeld grote hoeveelheden nicotine binnen, wat hun ontwikkeling belemmert en blijvende schade veroorzaakt.

Jo Kuppens is lid van de Orde van de Witte Paters en was oprichter en jarenlang directeur van het Centre for Social Concern in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi.

Kuppens en Monjeza werden voor de prijs genomineerd door een katholieke organisatie die in Malawi deelneemt aan hulpprojecten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu