Hugo de Jonge ziet af van lijsttrekkerschap CDA

Hugo de Jonge. © ANP

Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA. Dat schrijft hij in een brief aan de leden. Volgens De Jonge kan hij beide verantwoordelijkheden als minister van volksgezondheid en CDA-lijsttrekker niet ten volle waarmaken.

Bron: AD

De Jonge blijft wel aan als minister van Volksgezondheid. ,,De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de coronacrisis moet voorgaan”, stelt hij. „Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven.”

„De beslissing valt zwaar, ik hou van de partij en geloof in de kracht van het CDA”, aldus De Jonge tijdens een kort persmoment donderdagavond. „Maar allebei goed doen is onmogelijk. Er is altijd deining bij wisseling van de partijleider. Dat is goed te doen als je tijd hebt. En dat heb ik nou precies niet.”

Lees ook: De lijdensweg van een kroonprins: Hugo de Jonge werd nooit meer de oude

Geplaagd

Helemaal onverwacht komt het besluit niet. Een delegatie van het dagelijks bestuur van het CDA bezocht eerder vandaag de geplaagde lijsttrekkerskandidaat. Daarop heeft De Jonge zijn conclusies getrokken, stellen ingewijden. De vicepremier zegt zelf dat hij echter donderdagochtend al aan de ontbijttafel, omringd door zijn gezin, de knoop heeft doorgehakt.

Hij zegt echter al langer met het idee te hebben rondgelopen: De Jonge: „De afgelopen weken, maanden, is het besef gegroeid dat deze rollen zich moeilijk laten combineren. De partij verdient ook mijn tijd en aandacht, en die kan ik maar één keer geven. Wat het zwaarste is, moet het zwaarste wegen. Dat is de aanpak van de coronacrisis.”

Congres uitgesteld

Nu De Jonge opzij stapt, hoopt de partij de uitzichtloze situatie voor het CDA in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar te doorbreken. Het omzetten van de wissel komt op een cruciaal moment: dit weekend zou de kandidatenlijst via een online congres worden vastgesteld. Het congres wordt echter uitgesteld, maakte partijvoorzitter Rutger Ploum zojuist bekend. Maandag komt het bestuur met een nieuwe datum.

Over wie hem als lijsttrekker zou moeten opvolgen, laat De Jonge zich niet uit. „De partij staat voor een nieuwe keuze, dat laat ik echt aan de partij.’’

Kritiek

De druk op De Jonge werd de afgelopen tijd al flink opgevoerd. Leden toonden zich bezorgd over de enorme kritiek die de lijsttrekker als coronaminister kreeg te verduren en die zijn populariteit geen goed hebben gedaan. In de peilingen staat het CDA onveranderd op verlies.

In de aanloop van het congres van vrijdag en zaterdag raakte het hele proces echter in een stroomversnelling, zeggen ingewijden. Katalysator is de aanhoudende onvrede over de lijsttrekkersverkiezingen in juli. De Jonge wist toen uitdager Pieter Omtzigt maar net te verslaan en slaagde er sindsdien nooit in de hele partij achter zich te krijgen. Dit kwam mede doordat er tot in de top van de partij twijfels zijn blijven bestaan over de vraag of de verkiezingen wel eerlijk zijn verlopen.

De conclusie van it-bureau CGI dat er destijds ‘geen grove onregelmatigheden’ zijn geweest strookt niet met de vele tekortkomingen die in datzelfde CGI-rapport staan opgesomd, zeggen kritische partijleden. Dat het partijbestuur desondanks aan deze conclusie vasthoudt en vragen tot dusver onbeantwoord heeft gelaten zorgt voor aanhoudend grote frustratie in de partij.

De Jonge maakte zijn besluit bekend via Twitter:

‘De ongekende crisis die Nederland doormaakt, vraagt al maanden al mijn tijd en energie. Ook de komende maanden zal dit zo zijn’, schrijft De Jonge op Twitter.

‘Voor de zomer ben ik naar voren gestapt om het lijsttrekkerschap van de partij op me te nemen, omdat ik hou van onze partij en geloof in ons verhaal. Ik heb me altijd gerealiseerd dat de combinatie van het ministerschap en het lijsttrekkerschap zwaar zou zijn. Maar, van hard werken is nog nooit iemand minder geworden.’

‘Ik ben echter tot de conclusie gekomen dat ik niet beide verantwoordelijkehden ten volle kan waarmaken. De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de corona-crisis moet voorgaan. Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven.’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal