Handbalsters hard onderuit tegen Noorwegen, maar halve finale blijft haalbaar

Print
Handbalsters hard onderuit tegen Noorwegen, maar halve finale blijft haalbaar

Afbeelding: AFP

De druk was hoog, maar tegen Noorwegen, de topfavoriet voor de eindzege, konden de Nederlandse handbalsters op het EK in Kolding niks beginnen. Het werd 25-32 voor Noorwegen, dat geen enkele genade had voor de wereldkampioen.

Er was hoop: tegenover de lange lijst aan verliespartijen stond de winst van een jaar geleden op het WK. Maar donderdagavond, in de eerste wedstrijd van de hoofdronde op het EK, werd geen herhaling van die recente geschiedenis. De Nederlandse handbalsters moesten de winst laten aan angstgegner Noorwegen en weet dat de kansen op het halen van de halve finale ernstig zijn geslonken. Het werd in het Deense Kolding 25-32.

„Ik denk dat Noorwegen met 180 kilometer per uur begint”, zei Estavana Polman in de voorbeschouwing bij Ziggo over het team dat bekendstaat om het snelle handbalspel. Maar de eerste twee goals waren toch voor Nederland. Snel daarna kwam Noorwegen op stoom, om de leiding nooit meer uit handen te geven. Oranje was niet opgewassen tegen een sterk team in vorm, de ongeslagen topfavoriet voor de eindzege van dit EK.

Goed verdedigd

Er waren knappe reddingen van Tess Wester. Laura van der Heijden en Angela Malestein maakten indruk en vooral in het eerste deel van de eerste helft werd er goed verdedigd. Maar niet lang daarna liep Noorwegen uit. Fouten van Nederland werden direct afgestraft, met 10-16 gingen de teams de rust in. In de tweede helft werd dat gat nooit kleiner, wel groter.

Er stonden dan ook twee andere teams dan een jaar geleden. Waar Nederland de beste speelster van destijds mist, Estavana Polman zit met een kruisbandblessure thuis, heeft Noorwegen de beschikking over Nora Mørk, de sterspeelster die het WK door een zware blessure nog miste.

Van de zes landen in deze hoofdronde gaan er uiteindelijk twee door naar de halve finale. De uitslag van donerdagavond maakt dat Nederland maandag tegen Duitsland en een dag later tegen Roemenië niet mag verliezen en vervolgens is overgeleverd aan de onderlinge resultaten van de andere teams voor een plaats in de halve finale.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu