‘Leegstand kantoren kan verdubbelen door thuiswerken’

Print
‘Leegstand kantoren kan verdubbelen door thuiswerken’

Afbeelding: Getty Images

De leegstand van kantoren kan tot en met 2024 vrijwel verdubbelen, denkt vastgoedadviseur Colliers International.

Het bedrijf verwacht dat werknemers gemiddeld één dag per week thuis zullen blijven werken na de coronacrisis. Als die niet-kantoordagen gespreid worden over de week kan de leegstand toenemen van de huidige 8,5 procent tot 16 procent over vier jaar.

Colliers denkt overigens dat spreiding niet de standaard wordt. Vermoedelijk zullen bedrijven hun werknemers redelijk veel vrijheid geven om hun thuiswerkdagen zelf in te plannen en dan zullen woensdag en vrijdag favoriete dagen worden. In dat scenario is er meer kantoorruimte nodig en loopt de leegstand slechts op tot 11 procent.

Na de pandemie

Het grote effect van thuiswerken is vermoedelijk pas in 2022 te zien. Veel bedrijven waar de huur afloopt wachten nu nog af en kiezen voor een kortlopende verlenging. Daarmee verschaffen ze zichzelf tijd om te bepalen hoe ze met thuiswerken om moeten gaan na de pandemie.

Leegstand zal niet overal ontstaan. Kantoren in de stadscentra van de grote steden en op populaire locaties als de Amsterdamse Zuidas zullen snel nieuwe huurders vinden. Ook steden met een grote regionale aantrekkingskracht als Arnhem, Den Bosch, Groningen, Breda, Zwolle, Leeuwarden, Hilversum, Apeldoorn, Tilburg en Leiden zullen het niet slecht doen, verwacht Colliers.

Het zijn juist kantorenparken langs de snelwegen die klappen zullen krijgen, denkt de vastgoedadviseur. Daar zouden kantoren kunnen worden omgebouwd tot woningen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu