EU-akkoord over klimaat: 55 procent minder uitstoot in 2030

Print
EU-akkoord over klimaat: 55 procent minder uitstoot in 2030

De Franse president Emmanuel Macron, hier tijdens de Europese top, is blij met het klimaatakkoord: „Laten we alles doen om te slagen.” Afbeelding: AP

De EU-leiders zijn het vrijdagochtend eens geworden over de klimaatdoelen voor 2030. De CO2-uitstoot moet in dat jaar met minstens 55 procent zijn teruggedrongen.

De onderhandelingen duurden de hele afgelopen nacht. Het waren met name Polen, Tsjechië en Hongarije die garanties wilden op voldoende geld om hun economie en industrie te vergroenen. Deze landen hebben nog veel zware industrie (kolen) en moeten dus veel dieper in de buidel tasten dan landen die daar al afscheid van hebben genomen, zoals Nederland.

‘Geen plan B’

Europese leiders toonden zich verheugd over het bereikte akkoord. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, noemde Europa ‘de leider in de strijd tegen de klimaatverandering’. En de Franse president Emmanuel Macron toonde zich opgetogen: ‘Tien jaar is morgen’, twitterde hij. ‘Laten we alles doen om te slagen. Nu. Samen. Want er is geen plan B.’

Het aanvankelijke plan was om de uitstoot in 2030 verminderd te hebben met 40 procent. De scherpere doelstellingen waren echter nodig om de opwarming van de aarde te kunnen beperken tot 2 en liever nog 1,5 graad, zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken. Nederland is een van de landen die meer haast willen maken. Het uiteindelijke doel van de EU is om in het jaar 2050 geheel klimaatneutraal te zijn.

Kanttekeningen

Milieugroeperingen maken kanttekeningen bij het akkoord van de leiders. Afgesproken is dat ook de CO2-opname door bossen en ander landgebruik worden meegeteld. Dat zou betekenen dat de industrie minder hard hoeft te vergroenen.

Ook de hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement, dat zich later zal uitspreken over het akkoord, toonde zich niet overmatig enthousiast. Het parlement wil gaan voor een CO2-reductie van 60 procent in 2030. ,,En dat staat dichter bij wat de burgers en de wetenschappers willen dan wat de Raad nu heeft afgesproken”, zei de Zweedse Jytte Guteland.

Ook de klimaatonderhandelaar van de Europese Groenen, Michael Bloss, kondigde aan dat hij zich niet zomaar gewonnen geeft. ,,Je kunt niet onderhandelen met een klimaatcrisis. We moeten eindelijk de wetenschap serieus gaan nemen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu