Rechter: vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw blijft verboden

Vuurwerk afsteken tijdens de komende jaarwisseling blijft verboden, oordeelde de rechter. © Anton Kappers/AD

Vuurwerk afsteken blijft tijdens de komende jaarwisseling verboden. Zo’n 150 winkeliers wilden van het eenmalige verbod af omdat ze vinden dat dit besluit veel te laat is genomen, maar de rechter geeft ze ongelijk.

Raymond BoereBron: AD

Wie nog een sprankje hoop had om knallend het nieuwe jaar in te luiden, kan dat nu definitief laten varen. Alleen kindervuurwerk is toegestaan. Het tijdelijke vuurwerkverbod dat het kabinet afkondigde om de zorg te ontlasten en te voorkomen dat grote groepen rond middernacht de straat op gaan is volledig te begrijpen in deze crisissituatie, oordeelt de rechter nu. Het besluit had ook niet veel eerder genomen kunnen worden, omdat in maart moeilijk was te voorspellen hoe de pandemie zich zou ontwikkelen.

Lees ook: 1300 patiënten minder, dit zijn de cijfers van een vuurwerkverbod

De uitspraak is een domper voor de ongeveer 150 winkeliers die de rechtszaak hadden aangespannen. De boze ondernemers zeggen in grote problemen te komen. Ze hebben afspraken met leveranciers gemaakt en vaak ook al betalingen gedaan. Eind van het jaar staat daar nul omzet tegenover. Er is een compensatiefonds van 40 miljoen euro, maar volgens de ondernemers is dat ontoereikend. Het lijkt vooral bedoeld om extra kosten voor opslag en vervoer te vergoeden. Omzetverlies en problemen met de financiering zijn niet gedekt.

Teleurstelling

Ook dreigt er een enorme chaos te ontstaan, betoogden de winkeliers verenigd in Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk. Veel vuurwerkcontainers zijn al onderweg. Niemand weet nog wat daar mee moet gebeuren. Tijdens oud en nieuw zelf dreigt het onrustig te worden nu er geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Advocaat Lex de Jager die de winkeliers bijstaat, is teleurgesteld. Al is er volgens hem wel één lichtpuntje. De onderhandelingen over de compensatieregeling zijn versneld en concreter geworden. Mogelijk wordt er vrijdag al meer duidelijk.

‘Politie vroeg kabinet ook kindervuurwerk dit jaar te verbieden’

De politie wilde dat het kabinet de komende jaarwisseling ook kindervuurwerk, zoals sterretjes en bepaalde soorten fonteinen, zou verbieden. Dat zegt Ruud Verkuijlen, coördinator van de jaarwisseling bij de politie, in gesprek met NU.nl. Door het kindervuurwerk, zogeheten categorie F1-vuurwerk, ook te verbieden zou de politie het tijdelijke vuurwerkverbod makkelijker kunnen handhaven.

„Voor het overzicht in de handhaving hadden we het liefst gezien dat er helemaal geen vuurwerk werd afgestoken. Want nu is er wel kindervuurwerk”, legt Verkuijlen uit. Als al het vuurwerk was verboden „hadden we een rustiger straatbeeld gehad”, aldus de coördinator. Wanneer er dan ergens vuurwerk zou worden afgestoken „hadden we ervan uit kunnen gaan dat het om illegaal vuurwerk ging”.

Tot de categorie F1-vuurwerk behoren sterretjes en trektouwtjes, maar ook Bengaals vuur, verschillende soorten fonteinen en grondbloemen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal