65 jaar Kapsalon Van den Esker in Margraten: Vader Jacques werkte de klok rond en zat ’s avonds zelden samen met zijn kinderen aan tafel

Print
65 jaar Kapsalon Van den Esker in Margraten: Vader Jacques werkte de klok rond en zat ’s avonds zelden samen met zijn kinderen aan tafel

Kapsalon Van den Esker. Afbeelding: archief Heemkundevereniging Margraten

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

Ieder jaar verschijnt er van Heemkunde Vereniging Margraten een jaarboek met de naam ‘Op de Huugte’. In 2014 verscheen hierin het verhaal over kapsalon Van den Esker.

Kapsalon van den Esker is al 65 jaar gevestigd aan het Burgemeester Ronckersplein 12 in Margraten. Marion Beijers-van den Esker is de huidige eigenaresse van de zaak. Zij is de dochter van de grondvesters van het familiebedrijf, Jacques en Maria van den Esker-Hollands.

Jacques van den Esker werd op 29 april 1930 in Amersfoort geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelde zijn vader bij Bruinisse in Zeeland. In september 1944 overleed zijn moeder. Jacques van den Esker werd hierdoor al op veertienjarige leeftijd wees. De halfbroer van Jacques woonde destijds in Geleen en Jacques trok bij hem in.

Kappersopleiding

Tegen kost en inwoning vond Jacques een baan bij een bakker. Omdat het werk als bakkersknecht hem niet beviel zocht hij een andere baan. Deze vond hij bij een kapper. Van deze kapper leerde Jacques het kappersvak. Daarnaast volgde hij de kappersopleiding in Heerlen.

Maria Hollands werd op 9 juni 1929 in Nijswiller geboren. Maria Hollands ging in die tijd mee als model voor de kapsters die de kappersopleiding volgden. Om te vieren dat ze geslaagd waren spraken de kersverse kapsters en kapper af met z’n allen naar de bioscoop te gaan. De dames bleken echter slechts twee kaartjes gekocht te hebben, één voor Jacques en één voor Maria; een vooropgezet plan!

De klok rond

Jacques en Maria begonnen hun kapperszaak aan het Burgemeester Ronckersplein. Jacques en Maria waren harde werkers. Jacques zat ’s avonds zelden of nooit samen met zijn kinderen Marion en Ruud aan tafel. Op weekdagen werkte hij met gemak de klok rond. Alleen op zondag werd er niet gewerkt, de zondag hield hij vrij voor zijn gezin.

Onverwacht overlijden

Het harde werken eiste zijn tol. Toen Jacques en Maria op 21 september 1981 in Torremolinos, Spanje op vakantie waren, voelde Jacques zich ineens niet goed en overleed geheel onverwacht op 51-jarige leeftijd.

Na het plotselinge overlijden van Jacques kwam Maria er met haar dochter Marion alleen voor te staan. Marion werkte al sinds haar zeventiende in de zaak. Drie jaar na het overlijden van Jacques, in 1984 nam Marion de zaak over. Maria van den Esker-Hollands werkte mee in de zaak tot ze in 1995 ziek werd. Op 8 september 2005 overleed Maria van den Esker.

Na een verbouwing van de zaak in 1989 veranderde Marion de naam van Kapsalon Van den Esker in Kapsalon Marion. In november 2020 bestond de kapsalon 65 jaar bestaat.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu