Premier Noordrijn-Westfalen pleit voor snelle lockdown

Print
Premier Noordrijn-Westfalen pleit voor snelle lockdown

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

De premier van de dichtbevolkte Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW), Armin Laschet, heeft zich vrijdag achter de leiders geschaard die meteen een strenge lockdown in heel het land willen. Hij vindt dat de huidige stijging van het aantal coronabesmettingen en het aantal sterfgevallen onmiddellijk tot ingrijpende maatregelen dwingt.

Laschet wil naar eigen zeggen het liefst maandag al alle ondernemingen sluiten die geen eerste levensbehoefte dienen. De federale regering zou de getroffen ondernemingen moeten steunen. Het onderwijs is al vrijwel stilgelegd.

In quarantaine

De deelstaatpremier wil ook dat mensen die op plekken zijn geweest waar een uitbraak van corona is vastgesteld, preventief in quarantaine gaan. Hij was eerder terughoudend over strenge beperkingen in verband met de economische schade. Pas nog betoogde hij dat de coronamaatregelen niet vol te houden zijn vanwege de sociale en economische impact.

Hij wil nu echter dat heel het land tot een strenge lockdown tot zeker 10 januari besluit. Laschet eist nationale maatregelen en het is niet duidelijk wat hij onderneemt als er geen eensgezindheid komt op het beraad van de deelstaten aanstaande zondag. Vrijdag beraden de ministers van Binnenlandse Zaken van de deelstaten zich over de coronamaatregelen.

Meeste inwoners

NRW is een economische motor voor Duitsland en heeft met bijna 18 miljoen mensen de meeste inwoners van alle deelstaten. Circa dertig van de tachtig grootste steden van Duitsland liggen in NRW. De deelstaat grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel.

De feestdagen lijken met dergelijke maatregelen geschrapt te worden. De minister van Gezondheid, Jens Spahn, wil ze ook. Hij zei vrijdag dat „de kerstdagen geen feest voor het virus mogen worden”. De premier van Saksen, Michael Kretschmer wil bovendien dat er „heel duidelijke autoritaire maatregelen van de staat” komen om de beperkingen af te dwingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu