Staat leent door coronacrisis recordbedrag op financiële markten

Print
Staat leent door coronacrisis recordbedrag op financiële markten

Minister Wopke Hoekstra (Financiën). Afbeelding: ANP

Mede door de coronacrisis heeft de Nederlandse staat afgelopen jaar een recordbedrag van 95 miljard euro aan schuldpapier uitgegeven.

Volgend jaar moet naar verwachting een nog iets hoger bedrag van 95,6 miljard euro worden geleend. Dat meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA) van het ministerie van Financiën.

Deze eerste schatting van de financieringsbehoefte voor 2021 is volgens het agentschap wel „met onzekerheid omgeven”, zeker gezien de onvoorspelbaarheid van de coronacrisis. Hoe sneller het virus bedwongen is, hoe sterker het economisch herstel en hoe minder er geleend hoeft te worden.

Voorspellen

Ook dit jaar bleek lastig te voorspellen hoeveel geld er nodig is. Een jaar geleden werd de behoefte nog geraamd op zo’n 42 miljard euro. Na het uitbreken van de coronapandemie liep deze schatting snel op tot bijna 140 miljard euro halverwege het jaar. Maar dankzij het sterke herstel van de economie tijdens de zomermaanden viel het daadwerkelijk opgehaalde bedrag dus fors lager uit.

De coronacrisis maakte 2020 tot een „uitzonderlijk jaar”, zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën). Om de economie op de been te houden en banen te redden werden tientallen miljarden gestoken in onder meer steunpakketten voor het bedrijfsleven. Tegelijkertijd vielen de belastinginkomsten veel lager uit dan begroot.

Investeerders

De minister spreekt zijn dank uit voor het vertrouwen van investeerders. Zij lenen de overheid, ondanks de onzekere omstandigheden, nog altijd voor langere tijd geld tegen een extreem lage rente.

Het agentschap is van plan 50 miljard euro op te halen op de kapitaalmarkt, ofwel met langlopende leningen. De rest wordt opgehaald op de geldmarkt, dus met kortlopend schuldpapier.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu