Wopke Hoekstra wordt lijsttrekker CDA

Wopke Hoekstra. © ANP

Wopke Hoekstra wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Dat heeft de partij zojuist bekend gemaakt.

Nu Hoekstra ja zegt, heeft het CDA-bestuur de lijsttrekker die het eigenlijk al voor de zomer wilde hebben. Maar toen zei Hoekstra nog ‘meer bestuurder dan politicus’ te zijn. Maar na het vertrek van Hugo de Jonge zei hij donderdag alsnog zich te zullen beraden op het lijsttrekkerschap.

Lees ook: Een reconstructie van de machtstrijd binnen het CDA: De Jonge hield zijn twijfels voor zichzelf, en zette toen de knop om

,,Mocht er een vraag voor mij zijn, dan ga ik daarover nadenken en het thuis bespreken’’, was zijn manier om te zeggen dat hij er toch voor open stond.

Kamerlid Pieter Omtzigt ging vrijdagavond bij Hoekstra langs in Bussum. ,,Het is een goed idee als Wopke de partij gaat leiden’’, zei Omtzigt. ,,Zeker in de moeilijke omstandigheden waar ons land in zit. We hebben vanuit de partij een uitstekende kandidaat.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Partijcongres

Partijvoorzitter Rutger Ploum meldt dat er op 9 januari een partijcongres wordt gehouden. Dan kunnen de leden instemmen met de voordracht. Maar een tegenkandidaat is er niet.

Leek Hoekstra’s rol na deze zomer uitgespeeld, nu wordt hij alsnog als de nummer één van zijn partij bij de verkiezingen. Wel moest Omtzigt, die bij de lijsttrekkersverkiezingen van deze zomer nipt tweede werd, een stap opzij doen. Als running mate van De Jonge is hij immers diens logische opvolger.

Droomkandidaat

Het partijbestuur denkt echter met Hoekstra een sterke troef in handen te hebben. Al jaren geldt hij binnen de partij als droomkandidaat en dé man die de hegemonie van de VVD kan doorbreken. Al tien jaar smachten de christendemocraten ernaar weer de grootste partij van het land te worden. Maar in de peilingen ligt de partij van premier Mark Rutte nog mijlenver op kop. CDA’ers verwachten dat het lanceren van Hoekstra een ‘gamechanger’ zal zijn in de verkiezingscampagne.

Hoekstra is voor veel CDA-kiezers charismatisch en is voor veel kiezers toch een nieuw gezicht. Het CDA-campagneteam hoopt dat kiezers Rutte na tien jaar wel eens zat zijn. De afgelopen maanden doet de partij er ook alles aan om te benadrukken dat de premier in die tien jaar een geloofwaardigheidsprobleem heeft opgebouwd.

Populair onder kiezers

Bovendien is Hoekstra minister van Financiën en heeft hij in de pre-coronaperiode een imago van strenge schatkistbewaarder opgebouwd. Dat doet het altijd goed bij de kiezers. Ministers van Financiën zijn daardoor al snel populair onder kiezers, dat gold in het verleden ook voor bijvoorbeeld Gerrit Zalm en Jeroen Dijsselbloem.

De 45-jarige Hoekstra viel CDA-scouts al op toen hij partner werd bij adviesbureau McKinsey. Hij was jaren lid van de Eerste Kamer voor de partij en schreef het vorige verkiezingsprogramma van de partij. Door drie maanden voor de verkiezingen met een ‘nieuw gezicht’ de arena te betreden, zou hij het CDA nieuw elan kunnen geven met stijgende peilingen. De ervaring leert dat stijgende peilingen vlak voor de verkiezingen zorgen voor een zichzelf versterkend effect en een goede uitslag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal