Crisisoverleg met ministers: sluiting winkels en bioscopen lijkt aanstaande

Premier Rutte komt zondagochtend aan bij het Catshuis in Den Haag. © EPA

Den Haag -

Het kabinet kwam zondag bij elkaar in het Catshuis voor extra overleg over het stijgende aantal coronabesmettingen. Het staat vast dat premier Rutte de komende week strengere maatregelen aankondigt. De sluiting van niet-essentiële winkels, musea en bioscopen ligt op tafel. Het kabinet komt maandag opnieuw bijeen om te praten over corona.

Peter Winterman Bron: AD

In de ochtend komt er een crisisoverleg met de meest betrokken ministers en later op de dag volgt een voltallige ministerraad. Dan worden knopen doorgehakt over nieuwe maatregelen. Een woordvoerder van het kabinet heeft dat zondagmiddag laten weten na het overleg van een groot deel van het kabinet in het Catshuis, dat om 10.00 uur begon. Of er maandagavond ook een persconferentie volgt, is nog onduidelijk.

Volgens een Haagse bron is het ‘logisch dat naar de detailhandel wordt gekeken’. Tot nu toe werden niet-essentiële winkels - zoals tuincentra, bouwmarkten en kledingwinkels - ontzien bij de coronamaatregelen. Deze zaken werden niet verplicht hun deuren te sluiten, ook niet tijdens de eerste coronagolf. Maar nu overweegt het kabinet wél een sluiting. Alleen essentiële winkels - zoals supermarkten - zouden dan open mogen blijven.

Zaterdag bereikte het aantal besmettingen een nieuwe piek sinds de tweede golf van eind oktober. Ook zondag zette die stijging hard door en ook het aantal de ziekenhuis- en ic-opnames stijgen. Het kabinet vreest dat de zorg in Nederland nog meer overbelast raakt. De beelden van volle winkelstraten, in aanloop naar de kerstdagen, baren ook de deskundigen van het RIVM zorgen.

Doorstroomlocaties

De kans is groot dat het kabinet zal besluiten om zogenoemde ‘doorstroomlocaties’ te sluiten. Dat zijn plekken als bioscopen, pretparken, dierentuinen, musea en zwembaden. Die locaties moesten in november ook al twee weken dicht. Afgelopen week zei premier Rutte dat die maatregel ‘enig effect’ heeft gehad.

Zondag overlegde het kabinet ook over de scholen. Een verlengde kerstvakantie, met daarin een week thuisonderwijs, behoort tot de mogelijkheden. Premier Rutte beloofde eerder dat het coronaregime rond kerst niet zal veranderen: tijdens de kerstdagen mogen mensen drie gasten ontvangen, zoals nu ook de regel is.

Persconferentie

Bij het Catshuisberaad waren zondag behalve premier Rutte ook de vicepremiers De Jonge (Volksgezondheid), Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Schouten (Landbouw) aanwezig. Ook de ministers Slob (Onderwijs), Hoekstra (Financiën), Koolmees (Sociale Zaken), Van Ark (Medische Zorg) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) waren erbij. Ze werden bijgepraat door RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal