Tongerseweg Veilig in Maastricht waarschuwt voor ‘mogelijk premature bomenkap’

Print
Tongerseweg Veilig in Maastricht waarschuwt voor ‘mogelijk premature bomenkap’

Tongerseweg. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De Vereniging Tongerseweg Veilig (TWV) vraagt de Maastrichtse gemeenteraad met burgemeester en wethouders af te spreken dat de bomen langs de weg niet ‘prematuur’ worden gekapt.

TWV schrijft aan de raad daarvoor te vrezen „nu het college zichzelf zeer binnenkort (zes weken na 28 oktober) een kapvergunning wil geven voor 139 bomen langs de Tongerseweg. Zodra die is afgegeven mag formeel de kap plaatsvinden. Wij weten niet of dit ook de bedoeling is, maar we voorzien grote consternatie als de bomen al omgaan vóórdat u de reconstructie definitief heeft goedgekeurd.” De gemeente belooft stellig dat er niet wordt gekapt voordat de raad een besluit heeft genomen over de reconstructie, aldus een woordvoerster. Dat besluit valt waarschijnlijk tijdens de raadsvergadering van 9 februari 2021.

Besluit

Een collegebesluit over de al lang aanstaande reconstructie van de Tongerseweg is nog niet genomen. Mensen konden stemmen op twee varianten, die beide niet de voorkeur hadden van een groep meepratende Tongersewegbewoners: zij opteerden voor een combinatie van de twee. Het college kiest binnenkort „voor de variant die het meest tegemoetkomt aan de verschillende wensen en belangen die er zijn”, aldus wethouder Gert-Jan Krabbendam onlangs. De stadsronde hierover staat gepland op 12 januari 2021.

Lees ook: Maastricht krijgt ruim 1,7 miljoen voor het veiliger maken van wegen en fietspaden

TWV vraagt de gemeenteraad het college te manen „dat de bomen pas om mogen als u de reconstructie (en de investering) definitief heeft goedgekeurd”.

Lees ook: Peiling over varianten voor Tongerseweg in Maastricht levert 504 stemmen op

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu