Weer stijging aantal nieuwe coronagevallen, 9182 positieve tests

Print
Weer stijging aantal nieuwe coronagevallen, 9182 positieve tests

De XL-teststraat in Eindhoven, waar militairen assisteren bij het uitvoeren van coronatests Afbeelding: ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt 9182 nieuwe besmettingen in het afgelopen etmaal. Dat zijn er weer meer dan een dag eerder. Toen werden 8894 positieve tests gemeld.

Het aantal nieuwe coronagevallen is voor de derde dag op rij gestegen. Donderdag meldde het RIVM bijna 8800. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede golf. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 53. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Zulke informatie wordt soms wat later doorgegeven.

Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een ingelast corona-overleg bijeen in het Catshuis. Haagse bronnen stellen dat het kabinet zint op extra maatregelen, omdat de besmettingscijfers slecht blijven.

Bij het overleg zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen, zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het Catshuisberaad begint in de ochtend.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

,,We moeten rekening houden met nieuwe maatregelen’’, zo klinkt het. Eerder noemde premier Rutte bijvoorbeeld het sluiten van schoolgebouwen of winkels, exclusief supermarkten.

Tijdens het overleg moet ook worden besloten wanneer het kabinet de nieuwe ingrepen gaat presenteren. Dat wordt in ieder geval deze week, wellicht zelfs dinsdag al. Tijdens de laatste persconferentie liep de premier er al op vooruit dat er wel eens vóór kerst extra maatregelen konden komen, als het slecht zou blijven gaan. En dat gaat het.

Diederik Gommers kritisch

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8894 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde het RIVM bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede golf. Ook het aantal besmettingen per week, dat een betere indicatie geeft dan dagcijfers, liet een forse stijging zien. Het ging in de laatste week om 51.000 positief geteste mensen, tegen iets meer dan 35.000 in de week ervoor.

Het kabinet stelde medio oktober een gedeeltelijke lockdown in om de verspreiding tegen te gaan. Sindsdien is onder meer de horeca gesloten en zijn de toegestane groepsgroottes teruggebracht.

Experts roepen al langer dat het kabinet harder moet ingrijpen om het virus onder de duim te houden. De bewindslieden hebben echter benadrukt dat ze mensen met de kerstdagen verder zullen sparen. Diederik Gommers, landelijk IC-voorzitter en OMT-lid, stelt zaterdag in een interview met het AD dat het kabinet te langzaam inpseelt op het virus. ,,Ik ben een ongeduldige intensivist natuurlijk, maar ik snap er niks van: eerst is er kabinetsberaad op vrijdag, op zondag in het Catshuis is er weer overleg en dan moet het tot dinsdag duren tot er een besluit valt dat weer later ingaat. Het virus houdt daar geen rekening mee. Als ik zolang twijfel op een IC dan is een patiënt al overleden.”

Duits ingrijpen

Ook in Duitsland is zondag spoedoverleg over de verslechterende coronasituatie. De Duitse bondskanselier Angela Merkel overlegt zondag met leiders van deelstaten over het aanscherpen van het coronabeleid. Ingewijden zeggen dat onder meer besproken zal worden of ook winkels in de aanloop naar de kerstvakantie dicht moeten.

In Duitsland is al zo’n anderhalve maand een gedeeltelijke lockdown van kracht. Horecazaken zijn dicht, maar scholen en winkels hoefden niet te sluiten. Ondanks die maatregelen worden dagelijks tienduizenden nieuwe besmettingen gemeld. Daardoor groeit ook de druk op de politiek om in te grijpen.

Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, maakte zaterdag melding van 28.438 nieuwe coronabesmettingen. Ook overleden nog eens 496 coronapatiënten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu