Stijging in aantal coronabesmettingen zet hard door: 9924 nieuwe gevallen

Print
Stijging in aantal coronabesmettingen zet hard door: 9924 nieuwe gevallen

Mederwerkers op de speciale Covid-IC afdeling. Afbeelding: ANP

Het afgelopen etmaal zijn er 9924 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 760 meer dan een dag eerder. Zaterdag nam het aantal besmettingen ook toe, met 292. De stijging zet dus door.

In de afgelopen week zijn er in totaal 56.548 besmettingen vastgesteld. Gemiddeld per dag waren dat er 8078, terwijl dat er de week daarvoor nog 5486 waren. Zaterdag werden er 9164 (na correctie) nieuwe infecties gemeld, het hoogste aantal sinds eind oktober. Vrijdag werden 8879 nieuwe besmettingen gemeld en donderdag bijna 8800.

Lees ook: Extra kabinetsoverleg in Catshuis over corona: ‘We moeten rekening houden met nieuwe maatregelen’

Er liggen nu 1767 coronapatiënten in het ziekenhuis, 44 meer dan zaterdag. Daarvan liggen er 497 op de intensive care, een toename van 16 vergeleken met een dag eerder.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 29. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen het afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde zaterdag het overlijden van 53 coronapatiënten.

In totaal is nu van 10.048 mensen zeker dat ze aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen overigens vrijwel zeker hoger. In de eerste golf werd lang niet iedereen getest, in de tweede golf lukte het niet iedereen om een afspraak te maken. Sommige mensen zijn besmet zonder dat ze klachten hebben en laten zich daarom niet testen. Een onbekend aantal mensen is genezen of overleden zonder dat het virus ooit bij hen is vastgesteld.

Nieuwe maatregelen

Momenteel is het kabinet bijeen in het Catshuis om te spreken over mogelijke nieuwe maatregelen. Naar verwachting zullen die dinsdag worden aangekondigd tijdens een persconferentie. In buurland Duitsland is inmiddels besloten om vanaf woensdag winkels en scholen te sluiten. Of Nederland dat voorbeeld zal volgen, is nog niet duidelijk.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu