BAL hervat competitie midden januari, opzet nog onduidelijk

Print
BAL hervat competitie midden januari, opzet nog onduidelijk

Coach Radenko Varagic probeert BAL in de eerste competitiewedstrijd bij te sturen maar de Weerter basketballers verloren pijnlijk van debutant Yoast United. BAL wil dat de resultaten van de eerste twee competitieduels niet meetellen bij de hervatting van de competitie. Afbeelding: Fotografie Kuit

Weert -

Basketbal Academie Limburg (BAL) zal de Dutch Basketball League (DBL) vanaf 16 januari zonder publiek hervatten. Dat kwamen de teams zaterdag overeen, nadat het kabinet eerder al bekend had gemaakt dat topsporters vanaf 17 december weer in teamverband mogen trainen en spelen.

De clubs beslissen uiterlijk komende zaterdag hoe de aangepaste competitie eruit gaat zien. De oorspronkelijke vorm, eerst een volledige competitie, daarna een splitsing in twee groepen gevolgd door de play-offs, moet vervangen worden door een model met minder wedstrijden. Evenmin is duidelijk of de punten uit de eerste twee speelrondes, waarna de DBL werd stopgezet, wel of niet blijven meetellen. BAL begon de competitie met een pijnlijke nederlaag tegen debutant Yoast United.

„Wij vinden dat die duels geschrapt moeten worden”, aldus voorzitter Jeroen van Veen van BAL. „We beginnen immers opnieuw. Dan moet je die eerste twee ontmoetingen vergeten.” Van Veen gaat er niet van uit dat het besluit om te mogen starten vanwege de toenemende besmettingen weer wordt teruggedraaid. „Zo lang we aan alle voorwaarden voldoen zie ik geen problemen.”

De komende dagen wordt vanuit NOC*NSF duidelijk hoe de testprotocollen voor topsportcompetities eruit gaan zien. Pas dan kan de DBL de werkafspraken voor de clubs vastleggen om wekelijks te testen op corona. Omdat BAL ook jeugdspelers mee laat trainen met de selectie van de hoofdmacht zullen de Weertenaren ongeveer twintig mensen wekelijks op eigen kosten moeten meerdere keren moeten laten testen. Van Veen: „We zijn bezig om uit te zoeken waar we dat in Weert tegen zo laag mogelijke kosten kunnen uitvoeren.”

Op Marijan Obad na, die vanwege een zware achillespeesblessure dit seizoen niet meer in actie komt, kan BAL met dezelfde spelers aan de herstart beginnen. Wellicht komt Bart Schild de Weertenaren versterken. Daarover is BAL met de forward in gesprek. Schild verbleef vorig jaar in Amerika maar traint al enige tijd mee met de selectie van coach Radenko Varagic. De twee Amerikanen Trevor Jasinsky en Quatarrius Wilson zijn nog in hun thuisland maar keren rond de jaarwisseling terug in Weert.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu