De uitdaging van sportwethouder Gina van Mulken!

Print
De uitdaging van sportwethouder Gina van Mulken!

5 sportvragen aan wethouder Gina van Mulken.

Samen met wethouder Van Mulken kijken we terug op sport & beweging in 2020. Een bewogen jaar. Aan de hand 5 vragen lees je hoe zij in de wedstrijd zit.

Hoe kijk jij terug op 2020 als sportjaar?

Gina van Mulken: ‘Ik heb er een dubbel gevoel bij. Sporten kon door corona bijna niet meer. Maar niet alleen de fysieke beweging werd gemist, ook het sociale aspect van sport en de figuurlijke uitlaatklep was er niet meer. Juist dát is voor velen een belangrijk balansmoment tussen werk en gezinsleven. Toch zie ik ook lichtpuntjes, zoals nieuwe initiatieven en samenwerkingen. Inwoners gingen op zoek naar wat wél kan. Ook hebben we begin dit jaar samen met onze ketenpartners onze ambities op sportgebied vastgelegd in het sportakkoord. Een mooi resultaat na een intensief traject met inwoners en stakeholders.’

Wat heeft het sportakkoord tot nu toe opgeleverd?

‘De grootste winst van een akkoord is dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Dat heb je gewoon nodig als je op langere termijn samen iets wil bereiken. Sinds de eerste lockdown hebben we ons samen hard gemaakt om verenigingen bij te staan. Zo bieden we actuele informatie en ontwikkelingen aan via www.gemeentestein.nl/verenigingen, sturen we maandelijks een nieuwsbrief naar ruim 450 geïnteresseerden, zijn er 67 workshops georganiseerd en heeft de verenigingsadviseur ruim 600 hulpvragen behandeld. Kortom, waar mogelijk hebben we alles uit de kast getrokken’, aldus de wethouder.

Wat merken inwoners van het sportakkoord?

‘Eén van de ambities is het beweegvriendelijker maken van onze leefomgeving’, legt Gina uit. ‘Juist nu is laagdrempelig en toegankelijk aanbod belangrijk. Daarom vragen we momenteel inwoners en scholen etc. naar hun beweegbehoeften in de openbare ruimte. We hopen in 2021 daadwerkelijk in de wijk aan de slag te kunnen. Maar we werken er nu ook al aan. Zo zijn de wandel- en fietsroutes aangepast en is de informatievoorziening verbeterd. In Elsloo is een jeu-de-boulesbaan aangelegd en in Berg aan de Maas is een watertappunt geplaatst. Komend jaar gaan we al dit soort initiatieven op het gebied van sport, bewegen en vitaliteit actief onder de aandacht van inwoners brengen.’

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2021?

‘Door mijn werk zit ik veel en beweeg ik helaas niet zo veel als ik zou willen. Komend jaar ga ik op zoek naar een betere balans. Een klein verschil kan al grote gevolgen hebben. Ik denk dan aan meer staand vergaderen, vaker de fiets pakken en meer wandelen bijvoorbeeld met mijn kleinkinderen. Ik zoek met name naar beweging die bij me past en op momenten dat het mij uitkomt. Dan houd ik het ook vol en wordt meer bewegen een vast onderdeel van mijn leven. Dát houdt me op langere termijn vitaal’, zegt Gina.

Wat is jouw challenge en wie daag je uit?

‘De grootst valkuil bij verandering is gewoonte. Daarom daag ik inwoners die komend jaar gaan starten met sport of bewegen uit om 1 of 2 vrienden te enthousiasmeren om mee te doen. Niet alleen omdat samen bewegen leuker is, maar vooral om samen weerstand te bieden aan de momenten dat de bank of de iPad lonkt’, vertelt wethouder Gina van Mulken uit eigen ervaring.