Britse schrijver John Le Carré (89) overleden

Print
Britse schrijver John Le Carré (89) overleden

John Le Carré. Afbeelding: EPA

De Britse auteur John Le Carré is zondag op 89-jarige leeftijd in Cornwall overleden na een kort ziekbed. Dat hebben Britse media en zijn literair agent gemeld. De familie laat in een verklaring weten dat Le Carré is overleden aan de gevolgen van een griep.

Le Carré (zijn echte naam was David Cornwell) werd geboren in 1931 in Dorset in Groot-Brittannië. Hij werd beroemd met thrillers en spionageromans waaronder Tinker, Tailor, Soldier, Spy en The Spy Who Came in From the Cold. Hij werkte bij de Britse geheime diensten tijdens de Koude Oorlog en publiceerde in 1961 zijn eerste spionageroman Call for the Dead onder een pseudoniem.

Zijn carrière bij de geheime dienst kwam in 1964 tot een einde toen zijn status als MI6-medewerker werd verraden door de Britse dubbelspion Kim Philby. Nadat ook zijn boek The spy Who Came in From the Cold een groot succes was geworden, koos Cornwell onder de naam Le Carré definitief voor het schrijverschap. Hij publiceerde nog zo’n 25 thrillers en spionageromans. Zijn laatste boek Agent Running in the Field verscheen in het najaar van 2019.

Reus

Zijn agent Jonny Geller noemt hem de ‘onbetwiste reus van de Engelse literatuur’. „Hij zette de toon voor het tijdperk van de Koude Oorlog en sprak onbevreesd de waarheid over de macht in de decennia die volgden. Ik ben een mentor, mijn inspiratiebron, en boven alles een vriend verloren.”

Collega-schrijver Robert Harris noemt Le Carré ‘een van die auteurs die niet alleen een briljant schrijver was, maar ook wist door te dringen tot de populaire cultuur. En dat is een grote zeldzaamheid’. Schrijver Stephen King betuigde zijn condoleances via Twitter en zei dat ‘dit vreselijke jaar een literaire reus en een humanitaire geest heeft opgeëist’. Hij noemde Little Drummer Girl een van de beste boeken die hij ooit heeft gelezen.

De familie van de auteur laat weten ‘diep bedroefd’ te zijn door het overlijden van Le Carré. Hij laat zijn vier kinderen en vrouw Jane achter.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu