Harde lockdown op komst: Nederland een maand op slot

 © ANP

Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij het de bedoeling is om tot en met 19 januari bijna alles te sluiten. Dat bevestigen Haagse bronnen.

Bron: AD

Alleen de avondklok vindt het kabinet een brug te ver, maar daarbuiten is de sluiting van scholen, niet-essentiële winkels (behalve supermarkten, apotheken en banken) en zogenoemde doorstroomlocaties zoals dierentuinen en bioscopen aanstaande. Ook sportscholen zouden weer hun deuren moeten sluiten, buitensport blijft wel toegestaan.

Mensen met contactberoepen zoals kappers en sekswerkers, moeten ook stoppen. Alleen medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen worden uitgezonderd. Mensen moeten wel zo veel mogelijk thuis blijven. Hotels mogen open blijven, maar geen eten meer serveren. Volgens ingewijden gaan de maatregelen vannacht om 00.00 uur al in, om een run op winkels dinsdag te voorkomen.

Scholen

Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen. Het gaat om zowel basisscholen als middelbare scholen. Ook de kinderopvang zou moeten sluiten. Alleen voor mensen met een essentieel beroep zou er opvang mogelijk blijven. Gebedshuizen blijven open en topsport mag doorgaan.

Het sluiten van winkels is voor het eerst sinds de start van de crisis. Dit voorjaar sloten enkele winkels zelf hun deuren, maar was er geen sprake van een plicht vanuit de overheid. Afhalen bij restaurants blijft wél mogelijk, net als thuis bestellen van eten.

Premier Rutte spreekt het land maandagavond om 19.00 uur toe over de vergaande maatregelen. Het kabinet gaat ook aanraden zoveel mogelijk af te zien van bezoek thuis, het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: dan is het aantal van drie toegestaan. Buurthuizen blijven toegankelijk voor kwetsbare mensen en bibliotheken mogen een afhaalservice runnen.

Stijging

Het kabinet wil met de maatregelen de alsmaar stijgende besmettingscijfers de kop in drukken. Dat aantal zit al enkele dagen rond de 10.000.

Voorgenomen maatregelen op rij:

- Scholen sluiten vanaf woensdag tot 19 januari. Het gaat om zowel basisscholen als middelbare scholen. Ook de kinderopvang zou de deuren moeten sluiten. Alleen voor mensen met een essentieel beroep zou er opvang mogelijk blijven.

- Niet-essentiële winkels gaan tot die dag dicht, net als musea, bioscopen, theaters en dierentuinen en andere ‘doorstroomlocaties’.

- Hotels mogen open blijven, maar ze mogen geen eten meer serveren. Afhalen bij restaurants blijft toegestaan.

- Ook contactberoepen, zoals kappers moeten stoppen. Medische contactberoepen als fysiotherapeuten worden uitgezonderd.

-Sportscholen zouden weer hun deuren moeten sluiten, maar onduidelijk is nog hoe er met buitensport wordt omgegaan.

- Gebedshuizen blijven open.

- Mensen moeten thuis afzien van bezoek, waar dat kan. Het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: dan is het aantal van drie toegestaan.

- De avondklok wordt níet van kracht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal