Dit zijn de lockdownmaatregelen op een rij

Print
Dit zijn de lockdownmaatregelen op een rij

Afbeelding: ANP

Nederland gaat op slot. Dit zijn alle maatregelen op een rij.

- Scholen sluiten vanaf woensdag tot 19 januari. Het gaat om zowel basisscholen als middelbare scholen. Ook de kinderopvang zou de deuren moeten sluiten. Alleen voor mensen met een essentieel beroep zou er opvang mogelijk blijven.

- Vanaf morgen gaan vrijwel alle publiek toegankelijke ruimtes dicht.

- Niet-essentiële winkels gaan tot die dag dicht. Winkels die belangrijk zijn voor het levensonderhoud van mensen, blijven wel open. Dat zijn bijvoorbeeld de supermarkt, de apotheek en de bank, maar bijvoorbeeld ook bakkers, groentewinkels, viswinkels, slagers, drogisterijen en slijterijen. Bouwmarkten gaan ook dicht, maar vooraf bestelde artikelen kunnen er wel worden afgehaald. Ook in bibliotheken kunnen alleen maar boeken worden afgehaald.

Lees ook: Harde lockdown op komst: Nederland een maand op slot

- Musea, bioscopen, theaters, pretparken, dierentuinen en andere ‘doorstroomlocaties’ gaan voorlopig ook op slot.

- Hotels mogen open blijven, maar ze mogen geen eten meer serveren. Afhalen bij restaurants blijft toegestaan.

- Niet-noodzakelijke reizen worden tot half maart dringend afgeraden. Dat is langer dan het advies is al gold.

- Ook contactberoepen, zoals kappers moeten stoppen. Medische contactberoepen als fysiotherapeuten en tandartsen worden uitgezonderd.

- Sportscholen, sporthallen en zwembaden moeten hun deuren tot 19 januari sluiten. Buiten kan wel gesport blijven worden. Jongeren tot 18 jaar kunnen blijven sporten en trainen in teamverband. Buitensport voor volwassenen blijft toegestaan met maximaal twee mensen, die ook 1,5 meter afstand moeten houden. Groepslessen, teamtrainingen en competities mogen niet doorgaan. De topsport kan door blijven gaan.

- Gebedshuizen blijven open.

- Mensen moeten thuis afzien van bezoek, waar dat kan. Het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: op 24, 25 en 26 december is het aantal van drie toegestaan, kinderen onder de 13 jaar uitgezonderd. Mensen met klachten moeten thuisblijven. Buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je op pad gaat met je eigen huishouden.

- Mensen krijgen nogmaals het zeer dringende advies om thuis te werken. Die dringende oproep wordt ook gedaan aan werkgevers. Zij moeten zorgen dat mensen goed thuis kunnen werken.

- De avondklok wordt níet van kracht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu